Підвищення акцизів: що буде з цінами на АЗС і чи чекати на бензин по 80 гривень

Підвищення акцизів: що буде з цінами на АЗС і чи чекати на бензин по 80 гривень

Директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн стверджує, що ціни на бензин і дизель в Україні після підвищення акцизів не досягнуть 60 грн/л, а тим більше не зростуть до 80 грн/л. Про це він повідомив у своєму пості на Фейсбуці.

Куюн вказує, що в травні почалося зниження цін на нафту, і за місяць ціна на дизель знизилася на понад 2 грн/л, а на деяких АЗС вона вже менше 50 грн/л. Він також сподівається, що незабаром ціна на бензин також почне падати.

Куюн порівняв розмір підвищення акцизів на бензин (1,5 грн/л) і дизель (2 грн/л) зі звичайними ринковими коливаннями, які не викликають особливої уваги. Він також наголошує на тому, що ціни на паливо підвищувалися в березні-квітні на 5 грн/л, але це не викликало паніки.

Щодо впливу підвищення акцизів на ціни на харчові продукти, Куюн пояснює, що при поточних цінах на паливо зростання вартості проїзду на 1 кілометр становитиме всього 20 коп., що незначно вплине на кінцеву ціну товарів.

Куюн також спростовує твердження про "смерть" ринку автогазу після підвищення акцизів. За його словами, навіть при зростанні ціни на автогаз до 55% вартості бензину, використання цього палива залишається вигідним, хоча й не таким, як раніше.

Крім того, Куюн називає заяви про "кінець світу" через підвищення акцизів на паливо маніпуляціями і закликає не панікувати.

Нагадаємо, раніше було повідомлено, що на АЗС знову почали підвищувати ціни на бензин, дизель та автогаз.

Читайте також: