Працевлаштування українських біженців у Німеччині. Шольц зробив жорстку заяву

Процесс трудоустройства украинских беженцев в Германии
Процесс трудоустройства украинских беженцев в Германии

Канцлер ФРН Олаф Шольц наполягає, щоб сотні тисяч українських біженців війни якомога швидше почали працювати в Німеччині. Про це політик заявив 7 вересня під час зустрічі зі своїми виборцями в Тельтові, пише Sueddeutsche Zeitung.

Завдяки програмі федерального уряду Job-Turbo кількість працюючих українців зросла до понад 200 тис. Шольц визнав, що без проходження певних процедур не можна відразу працювати відповідно до кваліфікації, але починати можна, наприклад, з неповного робочого дня, а сертифікати отримати пізніше, така практика застосовується в інших країнах.

Він поклав відповідальність за неповну зайнятість українців на федеральні землі та роботодавців. У землях є занадто багато дублюючих органів з визнання професійних ступенів і кваліфікацій.

«Це нісенітниця. Ми дуже стараємось зменшити кількість органів визнання (документів, – «Главком» )», – сказав Шольц і додав, що не може бути так, щоб із 2000 лікарів, які знайшли захист у Німеччині, лише 120 отримали дозвіл на роботу. Як писав «Главком», переважна більшість українських лікарів-біженців наразі не можуть працювати в Німеччині через бюрократичну тяганину. 

Зазначимо, у Німеччині відчувається брак фахівців у різних галузях, попит є на інженерів, доглядальників, IT-спеціалістів, водіїв вантажівок та майстрів. 

До слова, згідно з останніми даними Євростату, найбільше українських біженців проживає у Польщі та Німеччині. Проте саме країни Східної Європи активно конкурують за українських працівників та надають різноманітні бонуси для них. У Німеччині зараз зареєстровано близько 1,65 млн українців. 

Українські біженці мають щонайменше шість варіантів роботи без вищої освіти у Німеччині. 

Читайте также