Путін цілиться в мирне українське населення

Думки у виданні The Hill полковника США у відставці Джонатана Світа, який прослужив 30 років офіцером військової розвідки та очолював відділ розвідки Європейського командування США у 2012-2014 роках, та економіста Марка Тота

Володимир Путін "привітав" із новим роком українців, запустивши майже 100 дронів Shahed по містах по всій країні.

Якими були його цілі? Цивільне українське населення - чоловіки, жінки, діти. У той час як контрнаступ Путіна в Авдіївці, Куп'янську та в інших місцях Донбасу зупиняється, Кремль намагається отримати військову перевагу для своїх сил, поставивши українських цивільних під приціл своїх дронів Shaded, поставлених Іраном, ракет "Кинжал" і стратегічних бомбардувальників Ту-95.

На перший погляд, націлювання Путіна на багатоповерхівки, школи та лікарні не має істотної військової цінності. Це військові злочини та явні порушення протоколів Женевської конвенції, але Москва та Пекін заблокували спроби Ради Безпеки ООН засудити Росію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Проте, як зазначає лейтенант ВМС США у відставці Чак Пфаррер, в атаці Путіна на українців використовується спотворений військовий метод. Атакуючи цивільних в Україні, Путін змушує Київ задіяти основну частину своїх систем ППО Patriot та інших систем ПРО в основних населених пунктах і навколо них.

Це, як каже Пфаррер, "вбивче божевілля". Однак він таким чином "купує" для російських сил на Донбасі та на півдні час і простір для маневрів. Це також продовжує підривати зусилля президента Володимира Зеленського та його генералів щодо створення умов для наступу для вигнання російської армії з півдня та Криму - вирішального терену війни.

Садистська готовність Путіна вбивати мирних жителів заради своїх цілей не дивує. Його війни в Чечні, Грузії і Сирії показали рішучість використовувати зброю проти цивільного населення

Садистська готовність Путіна вбивати мирних жителів заради досягнення своїх цілей не дивує. Його війни та військові інтервенції в Чечні, Грузії та Сирії також показали рішучість Путіна використовувати зброю проти цивільного населення. Росія сприяла атакам зарином у Сирії на підтримку корумпованого режиму диктатора Башира Асада. Підтримані Росією сепаратисти збили рейс MH-17 Malaysia Airlines у 2014 році над небом на сході України, убивши 298 людей.

Стиль управління Путіна на внутрішньому фронті - це стиль "інкорпорації вбивств". Політичних опонентів, журналістів, непокірних олігархів і будь-кого, кого він вважає перешкодою, вбивають, включаючи отруєння перебіжчика з Росії Сергія Скрипаля та його доньки у 2018 році у Великій Британії.

Злочини Путіна проти людяності в Бучі в перші місяці війни не були випадковістю. Це була частина навмисних систематичних зусиль забезпечити шлях до Києва. Вона мала повідомити українцям підкоритися або загинути

На перших етапах його "спеціальної військової операції" в Україні вбивства мирних жителів почалися майже одразу. Злочини Путіна проти людяності в Бучі в перші місяці війни не були випадковістю, ані діями окремого російського військового підрозділу, який щось зробив не так. Це була частина навмисних і систематичних зусиль безжально забезпечити шлях до столиці, Києва. Вона мала на меті повідомити українцям підкоритися або бути вбитими. Ось чому російська артилерія також зрівняла з землею такі колись жваві й процвітаючі міста, як Бахмут і Авдіївка.

Як заявив Держдепартамент США, "збройні сили Росії вчинили вбивства українських чоловіків, жінок і дітей у стилі страт. Цивільних у місцях позбавлення волі катували шляхом побиття, ураження електричним струмом та імітаційних страт, ґвалтували. Російські посадовці депортували до Росії сотні тисяч українських цивільних, зокрема дітей, яких насильно розлучили з родинами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Оскільки війна в Україні перетворюється на окопну війну, що нагадує Першу світову на більшій частині фронту завдовжки 1000 км, Зеленський і його генерали цієї зими досягають критичної точки перелому. Це значною мірою заслуга Вашингтону.

Триваюча неспроможність Конгресу профінансувати війну в Україні у військовому та економічному плані є одним із головних викликів. Як і провальна військова стратегія адміністрації Джо Байдена, коли справа доходить до правильної оцінки того, що потрібно Зеленському та його генералам для збільшення військового потенціалу та захисту українських цивільних.

Захищати Україну "скільки завгодно" це рецепт вічної війни. Цим не виграти війну. Це також рецепт, щоб Путін продовжував атакувати мирних жителів. Перше дозволяє Путіну вчиняти друге, та ненавмисно спонукає його до цього.

Українцям потрібні системи озброєнь, щоб атакувати пускові майданчики росіян, їхні екіпажі та сховища ракет і дронів

Вашингтон має змінити курс, і то швидко. Пфаррер правий у своїй оцінці, що адміністрація Байдена має дозволити Києву "повернути свій повітряний простір". Не лише повітряний простір над найбільшими населеними пунктами України, а й над лінією фронту на Донбасі та на півдні, в Херсонській та Запорізькій областях. Українцям потрібні системи озброєнь, щоб атакувати пускові майданчики росіян, їхні екіпажі та сховища ракет і дронів.

Поки цього не досягнуть, як прямо оцінює Пфаррер, "українське сухопутне командування змушене буде розосереджувати війська та матеріальні засоби, ускладнюючи зосередження сил, їх просування на фронті й навіть зіткнення з ворогом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Поки Україна не зможе розмістити ракетні батареї Patriot та інші зенітно-ракетні системи США і НАТО впритул до лінії фронту, доти здатність Києва розпочинати контрнаступ залишатиметься серйозно обмеженою. Маневрова війна з машинами Bradley і танками Abrams залишатиметься надзвичайно важкою задачею, якщо взагалі можливою.

Усе, що буде менше, лише продовжить заохочувати Путіна продовжувати цілитися в українських цивільних як засіб для перемоги у війні. Байден і Конгрес повинні покласти край вбивчому божевілля Путіна, повністю дозволивши Києву контролювати свій повітряний простір і вести боротьбу з Путіним у Криму.

Переклад Gazeta.ua