Росія завдала колосальних руйнувань Бурштинській та Ладижинській ТЕС, - ДТЕК

Виконавчий директор ДПЕК Дмитро Сахарук повідомив, що внаслідок масштабної атаки росіян 22 березня було пошкоджено всі блоки Бурштинської та Ладижинської ТЕС.

Як передає "Хвиля", про це він розповів в інтерв'ю "Економічній правді".

За словами Сахарука, 22 березня був найбільший обстріл енергетики з початку повномасштабної війни. Внаслідок атаки було пошкоджено генерацію.

Енергетика України / Фото: GettyImagеs

При цьому він уточнив, що Україна втратила 50% встановленої потужності. Постраждали дві теплоелектростанції "Бурштинська" та "Ладижинська" (Івано-Франківська та Вінницька області).

"У нас постраждали всі блоки на Бурштинській ТЕС і всі - на Ладижинській ТЕС. Енергоблоки різною мірою руйнування: від повного до понад 50%", - наголосив Сахарук.

Відновлювати роботу своїх ТЕС ДПЕК збирається частково за свої кошти, але, як наголосив його виконавчий директор, "масштаб руйнувань колосальний, тому без підтримки міжнародних донорів компаніям не відновитись".

За його словами, загалом у системі втрачено майже 2 ГВт доступної потужності.

Сахарук також спрогнозував, що один-два блоки ТЕС ДПЕК почнуть працювати раніше, але загалом на відновлення потрібно 6-24 місяці чи навіть більше.

За попередньою оцінкою, велике обладнання зруйновано приблизно на $200 млн, але ця сума збільшиться після завершення дефектації. ДТЕК при цьому потрібні приблизно десяток одиниць обладнання, насамперед трансформатори.

Раніше Галущенко повідомив, що метою удару Росії по Україні 22 березня був повний блекаут.