Суддю, яка судила майданівця, відправили у відставку з пенсією у 60 тисяч грн

Суддю, яка судила майданівця, відправили у відставку з пенсією у 60 тисяч грн

Вища рада правосуддя 11 січня відправила у почесну відставку суддю Майдану Наталію Чередніченко, яка судила євромайданівців.

Найближчим часом Чередніченко отримає приблизно 450 тисяч грн вихідної допомоги. Це одноразова виплата на завершення кар'єри. Також вона отримуватиме від держави 60 тисяч грн щомісяця довічно. Про це повідомила "Фундація DEJURE".

Відомо, що під час Євромайдану ця суддя призначила цілодобовий домашній арешт активісту Дмитру Полтавцю. Полтавець під час Революції гідності був побитий працівниками міліції. Лікарі пізніше діагностували в нього струс мозку, забій грудної клітки та множинні крововиливи. У непритомному стані активіста доставили до відділку, де оголосили підозру.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

"Під час засідання 14 лютого 2014 року суддю Чередніченко не переконав факт необґрунтованої підозри й вона присудила домашній арешт. Цим рішенням суддя заробила на позицію Європейського суду з прав людини", - йдеться в повідомленні Фундації.

ЄСПЛ констатував у цій ухвалі переслідування учасника революції та результат втілення стратегії влади щодо придушення протестів. З огляду на це, рішення було свавільним та порушувало Конвенцію про захист прав людини.

Також "Фундація DEJURE" наголосила, що суддя розглядала справу, де стороною був її рідний брат і задовольнила його позов. Тобто ухвалила рішення в кричущому конфлікті інтересів. Це також зазначено у висновку Громадської ради доброчесності.

"Суддя двічі не з'являлася на своє кваліфікаційне оцінювання під приводом "хвороб" і зуміла швидко подати заяву про відставку. ВРП також проігнорувала нашу скаргу на Чередніченко на підставі рішення ЄСПЛ, яка могла б призвести до її звільнення", - зазначили в організації.

Із 18 лютого 2014 року розпочався найтрагічніший етап Революції гідності протягом трьох днів у центрі Києва в сутичках з "беркутівцями" і "тітушками" загинули більше 100 людей. Десятки майданівців зникли безвісти, а більше тисячі отримали поранення.

У жовтні минулого року Святошинський районний суд Києва оголосив вироки п'ятьом колишнім "беркутівцям" у справі про розстріли людей на Інститутській вулиці 20 лютого 2014 року.