The Philadelphia Inquirer: Україна може перемогти, якщо Захід втратить страх перед Путіним

The Philadelphia Inquirer: Україна може перемогти, якщо Захід втратить страх перед Путіним

Коли президент Володимир Зеленський увійшов до багато прикрашеного конференц-залу в будівлі президентської канцелярії, на його обличчі відбилася така втома, що я майже відчула себе винною.

Одягнений у свою фірмову чорну футболку та штани кольору оливкового дерева, що прибув після ранкової наради з питань безпеки, він, здавалося, ніс на своїх плечах весь тягар світу. Це може бути правдою: майбутнє західних демократій багато в чому залежить від того, що станеться з Україною.

У великому інтерв'ю Зеленський розповів про те, як Україна може перемогти, якщо Захід зможе позбутися страху перед Володимиром Путіним та визнати слабкість російського лідера.

Зеленський визначив, що означатиме перемога. Він наполягав на тому, що прямі мирні переговори з Москвою не лише не припинять воєнний конфлікт, а й сприятимуть подальшій агресії Росії проти України, Європи та Америки.

«Неможливо однією рукою допомагати Україні, а іншою тиснути руку Путіну», — наполягав Зеленський. "Це не спрацює".

Він наголосив, що йдеться не лише про те, щоб Захід захищав Україну. "Саме Україна захищає всі демократичні країни, на які Путін нападатиме надалі", - зазначив Зеленський.

Я увійшла до президентських кабінетів через укріплені мішками з піском двері в задній частині будівлі і пройшла довгими безмовними коридорами. З метою безпеки на час візиту було заборонено всю електроніку, включаючи мобільні телефони.

Росіяни неодноразово намагалися вбити Зеленського, остання з яких сталася у травні, коли українська розвідка розкрила мережу російських агентів.

То були важкі місяці для українського лідера. Його війська зупинили російське наступ північ від країни, але путінські війська досі повільно просуваються Сході. Наземна війна, по суті, зайшла у глухий кут.

Однак підковані в техніці українці досягли разючих успіхів у боротьбі з безпілотниками, які призвели до того, що змусила кораблі Кремля залишити кримські порти на Чорному морі та повернутися на російські бази.

"Найбільша [поточна] проблема - це планерні бомби", - сказав мені Зеленський, маючи на увазі недавнє використання Москвою тисяч бомб на місяць, які літаки випускають на великій відстані від мети.

«Тому нам потрібно шукати дальні рішення проти їхніх аеродромів, де приземляються їхні військові літаки.

Якби президент Джо Байден дозволив Україні використати американські ракети далекого радіусу дії, такі як нещодавно поставлені ATACMS, щоб вразити ці аеродроми в Росії, тоді атаки [планерними бомбами] можна було б запобігти, каже Зеленський.

Але досі такий дозвіл не отримав. Інноваційні безпілотники далекого радіусу дії українського виробництва завдають ударів по цих аеропортах, але не мають такої сили, як ракети.

Нещодавно Байден дозволив використовувати американські ракети меншого радіусу дії з іншого боку українського кордону, де зосереджено російські війська, що зупинило російський наступ на Харків. "Але це не вирішує наших проблем", - сказав мені Зеленський. "Це тактичний, а не стратегічний крок", - додав він.

Я запитав Зеленського, чи вважає він, що Байден хоче, щоб Україна здобула перемогу. "Так", - швидко відповів він. «Я думаю, що для Сполучених Штатів це важливо і для Європи, і для багатьох країн. Але в нас можуть бути різні уявлення про слово «перемога».

«Захід хотів позбавити Путіна можливості повністю зайняти Україну та поставити агресора на місце. Думаю, для них це вже перемога», - сказав Зеленський.

«Але для нас, — продовжив він, набираючись емоцій, — для людей на передовій, які втратили своїх братів по зброї, для мирних жителів, які втратили своїх рідних, для тих, хто біг за кордон, але хто має чоловіків на передовій, — для нас перемога – це момент задоволення».

«Ми вдячні, що Захід не дозволив Росії окупувати нас [цілком], але нам потрібна справедливість». Іншими словами, Зеленський, котрий досі зберігає рейтинг популярності серед українців на рівні 60%, має прислухатися до голосу свого народу та своїх солдатів, які не погодяться віддати Росії п'яту частину своєї землі після всього, що їм довелося пережити. Цей тягар видно по зморшках на його обличчі.

З практичного погляду перша частина «справжньої перемоги» Зеленського полягає в тому, щоб «не допустити повного знищення всього українського» Путіним.

Справжня та імперіалістична мета Путіна в Україні – відновити історичну Російську імперію – за допомогою фізичної сили чи політичного підриву.

Зеленський описав, як Росія вже має цю мету в інших країнах: у Білорусії, Грузії, а наступного разу — якщо Захід не дасть відсіч Путіну — у країнах Балтії, які є членами НАТО. Бомбячи місто України, він намагається зробити країну непридатною для життя і вигнати населення.

Друга частина «справжньої перемоги», – уточнив Зеленський, – це безпека для сьогоднішнього та майбутніх поколінь українців та неможливість повторення агресії.

«Ми маємо бути в Європейському союзі для економічної безпеки. І ми маємо бути в НАТО для фізичної безпеки. Якщо ми не матимемо цих двох складових, для нас існує величезний ризик, що ворог повернеться», — сказав він. Україні було запропоновано розпочати переговори щодо вступу до ЄС, але процес цей тривалий.

Однак Зеленський побоюється, що Захід, особливо Сполучені Штати, все ще не наважується досягати реальної перемоги. «Всі, як і раніше, бояться, що Росія може розколотися на частини, всі бояться, що буде з Росією без Путіна, чи залишиться вона такою, яка є, чи стане ще гіршою», — наголосив він.

В результаті, за словами Зеленського, Путін може вільно дотримуватись своєї стратегії, спрямованої на те, щоб взяти якнайбільше. «Будь-який крок уперед на нашій території, будь-яке село, навіть повністю зруйноване, — це позитивно для них, тому що їм важливо виторгувати якнайбільше», — зазначив він.

У слушний момент (особливо якщо Дональд Трамп переможе на президентських виборах) «Путін може сказати ми готові [до переговорів], а поки вони готові, їм завжди потрібна пауза».

"Припинення вогню - найкращий варіант для росіян, щоб вони могли підготуватися до ще більшого захоплення", - сказав Зеленський.

Перемога Путіна була б несумісною з життям для України, сказав мені Зеленський. «Поступово крок за кроком вони вимивають українську незалежність. Вони беруть територію, потім ухвалюють закони [про анексію] ​​або вигадують економічні союзи чи союзи безпеки з Москвою», — заявляє Зеленський.

Я запитала у Зеленського, як Україна може подолати перевагу Росії у живій силі та озброєнні. Його відповідь була зрозуміла. І, судячи з того, що я побачив за два тижні перебування в Україні, включаючи відвідування східної лінії фронту, це має сенс.

«Передусім, у живій силі. Справді, у них набагато більше людей, і справді ми більше дбаємо про наших людей. Але сьогодні на східному та північному фронтах на шість росіян припадає один загиблий українець», - сказав він.

"По-друге, - пояснив Зеленський, - це військовий конфлікт іншого роду, війна технологій, і перемогти може той, хто більш технологічно розвинений". Це означає, що Захід повинен позбавити російських можливостей розвивати виробництво безпілотників (у тому числі копій іранських Shaheds) і ракет, не дозволяючи Росії ухилятися від санкцій на чіпи та запасні частини, які постачаються від європейських союзників — і з Китаю.

По-третє, Україна вже виробляє передові безпілотники та готується до виробництва передових ракет. «Але нам потрібне фінансування, щоб ми могли бути більш технологічно розвиненими, ніж Росія, – сказав Зеленський. Це відкриває широкі можливості для спільного виробництва із західними урядами чи приватними фірмами».

І по-четверте, необхідні подальші санкції проти російського експорту нафти і газу, що означатиме, що 2025 року російська економіка скорочуватиметься і змусить Путіна підвищити податки та урізати соціальні виплати населенню».

"Найстрашніше для нього - це незадоволене російське суспільство", - говорить Зеленський. Це ядерна зброя проти ядерного Путіна». Щойно Захід перестане боятися Росії після Путіна. Його оточення це відчує», – резюмує він.

 

▪️Єдині можливі переговори, які уявляє Зеленський, — це переговори, засновані на його власному мирному плані, що закликає до повного відходу з України, виплати репарацій та правосуддя за російські військові злочини.

 

▪ Але як бути з Трампом, який хоче припинити військову допомогу Україні і каже, що військовий конфлікт може закінчитися через 24 години? Кандидат у президенти від республіканців заявив, що вимагатиме припинення вогню від обох сторін і змусить їх «вести переговори», фактично даючи Путіну те, що він хоче, і не дозволяючи Україні повернути більше територій.

 

▪️«Якщо Трамп має таку модель [закінчити військовий конфлікт за 24 години], що ж, усі хотіли б закінчити війну. Можливо, навіть за годину було б краще», — пожартував Зеленський. Але якщо йдеться про те, щоб віддати наші території, то ні, це не вирішить питання. Це не спрацює, це не призведе до світу [у всьому світі] чи між Україною та Росією», - додав Зеленський.

«Що необхідно, то це забезпечити нам безпеку. Членство в НАТО добре не тільки для України, воно забезпечить безпеку від Росії», - сказав Зеленський. «Український кордон буде закріплений, російські операції не зможе викликати нову війну, і «світ не боятиметься, що Путін повернеться знову», - наголосив він.

На жаль, саміт з нагоди 75-ї річниці НАТО, що відбудеться 9–11 липня у Вашингтоні, не запропонує Україні чіткого шляху до членства. «Ми розуміємо, що Білий дім не готовий передати нам запрошення, — втомлено знизав плечима Зеленський. А Трамп каже, що у війні винне НАТО», - резюмував він.

На жаль, це політика «один крок уперед, два кроки тому», — розчаровано сказав український лідер. «Я не думаю, що це є політика світових лідерів. Це дуже обережні кроки моїх саперів на мінному полі», – зазначив Зеленський.

«Якщо Сполучені Штати бояться розсердити Путіна, і це причина, через яку нас не запрошують, тоді ми просимо наших стратегічних партнерів дати нам те, що нас захистить: Patriots [протиракетні системи], значна кількість F-16 і можливість використовувати зброю [всередині Росії ]», - підкреслив Зеленський.

"Якщо НАТО не готове захистити нас і прийняти в альянс, - твердо сказав Зеленський, - тоді ми попросимо НАТО дати нам усе, щоб ми могли захистити себе".

Наразі Путін відчуває американську слабкість і сподівається на президентство Трампа, який може відрізати Україну та відмовитись від НАТО.

Тим часом Путін є союзником Ірану, Північної Кореї та Китаю, який розглядає долю України як лакмусовий папірець, що дозволяє визначити, чи зможе він захопити Тайвань. Тому буде катастрофою, якщо Білий дім не надасть Україні все необхідне до листопадових виборів.

Дивитись, як втомлений Зеленський залишає зал засідань, позбавлений повної підтримки, необхідної йому для перемоги над Путіним, було боляче, бо Україна ще може дати відсіч Росії. Але для цього Байдену доведеться виявити мужність, яку президент України має демонструвати щодня.

Джерело:   The Philadelphia Inquirer

Читайте также: