У ГУР сказали, чи нарощує РФ виробництво зброї

Росія намагається збільшити виробництво зброї та боєприпасів, однак стикається з низкою проблем.

Усе озброєння, яке нині виробляє РФ, відразу відправляється на фронт. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів представник Головного управління розвідки Міноборони генерал-майор Вадим Скібіцький.

Він нагадав, що влітку 2022 року в РФ ухвалили низку законів та урядових постанов, якими фактично перевели оборонно-промислові підприємства на воєнний час.

"Збільшилася кількість робочих днів на тиждень. Деякі підприємства навіть працюють у три зміни. Але це ще не означає, що у них все гаразд в оборонній промисловості", - сказав Скібіцький.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Основні зусилля РФ нині зосереджує на відновленні техніки, яка була пошкоджена або уражена на полі бою. Окрім того, йдеться про відновлення та підготовку до бойового застосування зброї і військової техніки, яка знімається з арсеналів, зі складів довгострокового зберігання. В РФ намагаються привести її до нормального стану і відправити для ведення бойових дій в Україну. Третє завдання - виготовлення нового озброєння, насамперед артилерійських систем, бронетанкового озброєння, БТРів та БМП. Четверте - виготовлення боєприпасів і ракет.

"За нашою розвідувальною інформацію, все, що на сьогодні виробляється Росією, відразу відправляється на фронт і застосовується проти України. Тому ми не бачимо, щоб Москва суттєво наростила кількість озброєння та обсяги виготовлення зброї і військової техніки", - зазначив Скібіцький.

За його словами, підтвердження того факту, що Росії не вистачає власних боєприпасів - це закупівля озброєння в Ірану, Північної Кореї, а також вивезення майже всіх боєприпасів зі складів Білорусі. Зокрема, що стосується, наприклад, артилерійських боєприпасів 122 та 152 калібру, то російські підприємства виготовили їх близько 2 млн у 2023 році. Але це не покриває всі ті потреби, які є в армії РФ.

"Ворог намагається налагодити і збільшити виробництво зброї, боєприпасів, але стикається з низкою проблем. Це застаріле устаткування, це дефіцит підготовлених робітників, які здатні виконувати такі високотехнологічні роботи, і це дефіцит комплектуючих. Але те, що Росія має потужності з виробництва військового озброєння та техніки - це залишається загрозою для нас", - додав Скібіцький.

Українській розвідці відомо про постачання КНДР зброї до Росії. Інформацію про передачу балістичних ракет ще уточнюють. Про це розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

За інформацією ГУР, Північна Корея вже передала Росії артилерійські снаряди, боєкомплекти, снаряди для реактивних систем залпового вогню та міни.