У Польщі схвалюють намір України провести пошук жертв Волинської трагедії

Польские политики одобряют намерение Украины
Польские политики одобряют намерение Украины

Речник МЗС Польщі Павел Вронський прокоментував плани Українського інституту національної пам'яті (УІНП) щодо пошуку останків жертв Волинської трагедії у 2025 році.

У розмові з PAP Вронський назвав це "хорошою інформацією і кроком у правильному напрямку", але підкреслив, що польська сторона очікує конкретних рішень, а не лише планів.

"Міністр Радослав Сікорський у переговорах з українськими партнерами неодноразово підкреслював, що ми очікуємо не планів, а рішення. Тому ми сподіваємося, що таке рішення дійсно буде прийняте", – зазначив Вронський.

Речник МЗС Польщі наголосив, що міністр Сікорський розглядає це питання не як політичну суперечку, а закликає українську сторону зробити "цивілізований і християнський жест пам'яті щодо жертв жахливих подій на Волині".

Питання Волині, ексгумації та пошуку польських поховань в Україні було однією з тем вівторкової зустрічі спікера Сейму Шимона Головні з головою українського МЗС Андрієм Сибігою, а також обговорювалося під час 13-ї сесії Парламентської асамблеї Польщі та України у вересні.

У вересні міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський відвідав Київ, де обговорив з українською стороною питання відновлення ексгумації та християнського поховання жертв подій на Волині. За словами дипломатів, Сікорський переконував президента України Володимира Зеленського закрити історичні питання з Польщею зараз, вказуючи на те, що це буде набагато складніше під час переговорів про вступ до ЄС.

Читайте также