Україна мала інвестувати у ППО та ударні озброєння, а не бетонні укриття, - Куртєв

Експерт у сфері енергетики Віктор Куртєв розкритикував підхід української влади до захисту енергетичної інфраструктури країни в ефірі програми Юрія Романенка.

На думку Куртєва, ніхто не розглядав проблему комплексно і не враховував альтернативи нинішньому підходу з будівництвом укриттів для об'єктів енергетики.

"Альтернатива дуже проста. У нас є 4 атомні електростанції, було понад 15 великих ТЕС, каскади ГЕС на Дніпрі та Дністрі. Це 25 стратегічних об'єктів, які неможливо захистити фортифікаціями. Їх можна захистити лише ППО."

Експерт вважає, що Україні слід інвестувати в системи ППО та ударні озброєння для стримування противника замість будівництва укриттів:

"Гроші, витрачені на цей безглуздий бетон, який ніколи не буде використаний, можна було направити на створення альтернативи. А головний фактор - це відплата. Треба було витрачати гроші на ударні системи."

Куртєв також поставив під сумнів ефективність укриттів, що будуються, зазначивши відсутність нормативів і проектів-аналогів. За його словами, навіть захищені укриттями трансформатори вразливі до поразки сучасними ракетами та безпілотниками.

Загалом, гість програми розкритикував недалекоглядність української влади щодо захисту енергосистеми, вказавши на недоцільність централізації вузлів розподілу енергії замість переходу до децентралізованої генерації. Він також висловив сумніви в тому, що укриття взагалі будь-коли будуть використані за призначенням з огляду на тривалі терміни їх проектування та будівництва.

Куртев також зазначив, що влітку та взимку на Україну чекає значний дефіцит електроенергії.

Рекомендуємо повне відео: