Уникайте конфліктів та не давайте гроші у борг: що треба знати про Нінин день

14 січня день святої Ніни. Вона була просвітителькою, яка увійшла в історію православ'я тим, що привела народ Іверії до християнства.

Ніна жила наприкінці III-початку IV століть. Народилася в Каппадокії, у знатній і благочестивій родині. Батько Ніни був родичем святого Георгія Побідоносця, а її мати - сестрою патріарха Єрусалимського. Коли Ніні було 12 років, її сім'я вирушила до Єрусалима, де батька благословили на відлюдництво. Мати дівчинки стала дияконисою при храмі Гробу Господнього, а виховувала Ніну благочестива стариця.

Дівчина з юності вивчала Святе Письмо, а розповіді стариці про Іверію (нинішню Грузію) збудили в Ніні бажання відвідати країну і розповісти її жителям про Спасителя.

За переказами, у Ніни було видіння - їй з'явилася Матір Божа і вручила їй хрест із виноградних лоз. Коли імператор Діоклетіан почав переслідувати християн, дівчина втекла до Іверії. Там вона скоро стала відомою: за її молитвами відбувалося безліч зцілень місцевих жителів. Дівчина обійшла весь край із проповідями і навернула в християнство самого царя Мероя. І тоді з Константинополя запросили єпископа і священиків і побудували перший в Іверії храм в ім'я святих Апостолів.

Прикмети

червоний захід сонця - буде врожай пшениці та гороху;

сніг іде - до багатства, дощ - до неврожаю і нещасть;

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

відлуння далеко чути - до сильних морозів;

сильний вітер - буде хороший урожай фруктів.

Що не можна робити

лаятися і підвищувати голос;

відмовляти в допомозі та милостині;

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

ображати кого-небудь і ображатися самому.

Цього дня не радять давати в борг гроші, щоб не залишитися "на бобах", стригтися і ображати тварин.

Що можна робити

Цього дня можна піти в храм або помолитися святій Ніні вдома. У рівноапостольної Ніни просять позбавити від бід і скорбот, напоумити ворогів. Вважається, що свята допомагає у всіх добрих починаннях і справах.

В цей день добре навести в оселі лад, закінчити розпочаті справи, можна прати і займатися рукоділлям. Чим більше зробиш - тим багатшим будеш. Тим, у кого є домашні тварини слід приділити їм особливу увагу: почистити хлів, клітки, смачно нагодувати. Вважається, що в Нінин день коров'яче молоко має особливі властивості, тому потрібно випити хоча б трохи молока.

З переходом Православної церкви України на новоюліанський календар багато дат свят зсунулися на 13 днів раніше. Старий Новий рік - не є церковним святом, тому його дата не зсувається, а залишається колишньою. Старий Новий рік 2024 відзначатимуть в ніч із 13 на 14 січня.

Але є один нюанс. На цей день припадало свято свято Меланки 13 січня і свято Василя 14 січня. Ці свята змістились у датах і за новим церковним календарем вони припадають на 31 грудня і 1 січня відповідно. Саме в ці дні зустрічайте щедрувальників та посівальників.