Уникайте конфліктів та не давайте гроші у борг: що треба знати про Нінин день

Святa Ніни - просвітительки та апостола Грузії

14 січня відзначається день святої Ніни, яка стала просвітителькою історії православ'я в Грузії.

Ніна народилася в Каппадокії наприкінці III - початку IV століття. Вона походила з благочестивої родини, до якої входив і святий Георгій Побідоносець. У 12-річному віці її родина переїхала до Єрусалима, де батька благословили на відлюдництво. Там Ніна отримала духовне виховання від матері та стариці, які збудили в неї бажання відвідати Іверію і розповісти місцевим жителям про християнство.

За легендою, Матір Божа з'явилася Ніні в видінні і вручила їй хрест з виноградних лоз. Втікаючи від переслідувань імператора Діоклетіана, Ніна прибула до Іверії. Там вона стала відомою через молитви, за якими безліч місцевих мешканців одужувало. Ніна поширила християнство по всьому краю і навернула до віри царя Мероя. Після чого з Константинополя були запросені єпископ і священики, і в Іверії було збудовано перший храм.

Прикмети на день святої Ніни

  • Червоний захід сонця - врожай пшениці та гороху;
  • Сніг - віщує багатство, дощ - неврожай і нещастя;
  • Відлуння - приближення сильних морозів;
  • Сильний вітер - хороший урожай фруктів.

Є також традиції, що не слід робити в день Ніни: лаятися, підвищувати голос; відмовляти в допомозі та милостині; ображати когось і ображатися.

Що можна робити в день святої Ніни

У цей день рекомендується піти до храму або помолитися вдома святій Ніні. Її просять позбавити від бід і скорбот, приносити перемогу над ворогами. Вважається, що свята Ніна допомагає у всіх добрих починаннях і справах.

Також добре працювати в цей день, закінчувати розпочаті справи, прати і займатися рукоділлям. Людям, які мають домашніх тварин, слід приділити їм особливу увагу, почистити їх притулки і смачно нагодувати. Кажуть, що в молоці корів, зібраному в цей день, є особливі властивості.

Зсув свят

Після переходу Православної церкви України на новоюліанський календар багато свят змінили свої дати. Проте Старий Новий рік залишився на 14 січня. Також свята Меланки і Василя тепер святкуються 31 грудня і 1 січня.

Ці свята пов'язані із щедруваннями та посівальництвом.