Війна в Україні зараз перебуває на дуже небезпечній стадії, - генерал Уеслі Кларк

У нинішній стадії війни для України важливо стабілізувати поточну лінію бойового зіткнення і тоді, у разі продовження та розширення військової допомоги ЗСУ мають шанси провести свій наступ через 12-14 місяців.

Про це колишній командувач НАТО в Європі генерал Уеслі Кларк сказав в інтерв'ю CSIS. Читайте також повний текст розмови "Генерал Веслі Кларк: Провали та успіхи американської політики в Україні від здачі Криму і до 2024 року. Нова ера для США".

Він згадав приклад підтримки Ізраїлю з боку США 1973 року:

"Я думаю, якщо ми ухвалимо закон про допомогу і будемо ставитися до України в кризу так само, як ми ставилися до Ізраїлю у 1973 році, коли ми фактично взяли ресурси з наших власних сил до Німеччини та відправили їх до Ізраїлю, і нам потрібно було це зробити, і ми робимо майже те саме сьогодні, якби ми поставилися до України так само і справді поставили їм це і розподілили, ми могли б стабілізувати нинішню ситуацію.

А потім, із правильним додатковим обладнанням та 12-14 місяцями роботи, є шанс, що вони зможуть прорвати російські лінії десь. Це може бути Донецьк, це може бути Крим, може бути повітряне домінування. Але їм потрібні інструменти сучасної війни. Не можна очікувати, що вони боротимуться без переваги у повітрі", - зазначив він.

Кларк додав, що повну перевагу в повітрі не досягти тільки завдяки дронам, хоча це сильна сторона українських збройних сил: "Дрони це чудово, будуйте більше дронів, і [українці] винахідливі, і їх цикл розробки швидше, ніж у росіян, але росіяни наздоженуть".

Генерал зазначив, що у своєму нинішньому вигляді ЗСУ мають сфокусуватися на утриманні лінії оборони на Сході країни, не допустивши російського прориву на оперативний простір углиб країни.

"Треба зазначити, українські сили не схожі на американську армію, якою ми її собі уявляємо. Вони не всі броньовані та мобільні і всі пов'язані правильним чином. Вони не здатні, я вважаю, вести ефективну маневрену війну.

І якщо відбудеться прорив у бік Харкова чи навіть далі у бік Києва… це довгий шлях, але це буде 600-мильний фронт, і якщо ви подивитесь туди, Київ знаходиться приблизно за 450-500 миль звідти, де зараз триває битва.

Але це переважно горбиста, лісиста і відкрита місцевість. Є кілька річкових ліній, які потрібно перетнути, але найскладніша місцевість знаходиться там, де зараз тривають бої”.

Уеслі Кларк окреслив, які постачання озброєнь стали б у нагоді українській армії для по-справжньому рухливої ​​війни:

"Так що нам потрібен інший фокус для української армії, якщо вона збирається вести війну з маневром. Їй не потрібно 31 танк Абрамс і 100 танків Leopard. Їй потрібно тисяча, 2000 танків. Їй не потрібно кілька сотень гармат, що буксируються.

Їй потрібна самохідна артилерія, і їй не потрібно 25 винищувачів F-16, їй потрібно кілька сотень F-16 і кілька сотень A-10, і це не станеться досить швидко. Тож їм зараз потрібно утримувати цю лінію. І коли цей пакет допомоги пройде, ми повинні знайти спосіб доставити артилерійські боєприпаси та нові системи туди і розподілити їх якнайшвидше".

Нагадаємо, Зеленський провів Ставку з Будановим та Сирським: говорили про фронт та F-16.