Війна в Україні зараз перебуває на дуже небезпечній стадії, - генерал Уеслі Кларк

На думку колишнього командувача НАТО в Європі генерала Уеслі Кларка, для України важливо стабілізувати поточну лінію бойового зіткнення в нинішній стадії війни. Якщо продовжити та розширити військову допомогу ЗСУ, українці мають шанс провести свій наступ через 12-14 місяців.

Я думаю, якщо ми ухвалимо закон про допомогу і будемо ставитися до України в кризу так само, як ми ставилися до Ізраїлю у 1973 році, коли ми фактично взяли ресурси з наших власних сил до Німеччини та відправили їх до Ізраїлю, і нам потрібно було це зробити, і ми робимо майже те саме сьогодні, якби ми поставилися до України так само і справді поставили їм це і розподілили, ми могли б стабілізувати нинішню ситуацію. А потім, із правильним додатковим обладнанням та 12-14 місяцями роботи, є шанс, що вони зможуть прорвати російські лінії десь. Це може бути Донецьк, це може бути Крим, може бути повітряне домінування. Але їм потрібні інструменти сучасної війни. Не можна очікувати, що вони боротимуться без переваги у повітрі. - сказав Кларк.

Генерал нагадав про приклад підтримки Ізраїлю з боку США у 1973 році, коли американська армія надавала допомогу, надсилаючи ресурси до Німеччини, а потім до Ізраїлю. Він стверджує, що якби до України було поставлено так само і розподілено необхідні ресурси, це могло б стабілізувати ситуацію та дати шанси на прорив російських ліній.

Однак, Кларк вказує на те, що у ЗСУ є проблеми, і їм потрібні інструменти сучасної війни для успішного наступу. Він наголошує на значенні самохідної артилерії і більшої кількості танків та винищувачів.

Так що нам потрібен інший фокус для української армії, якщо вона збирається вести війну з маневром. Їй не потрібно 31 танк Абрамс і 100 танків Leopard. Їй потрібно тисяча, 2000 танків. Їй не потрібно кілька сотень гармат, що буксируються. Їй потрібна самохідна артилерія, і їй не потрібно 25 винищувачів F-16, їй потрібно кілька сотень F-16 і кілька сотень A-10, і це не станеться досить швидко. Тож їм зараз потрібно утримувати цю лінію. І коли цей пакет допомоги пройде, ми повинні знайти спосіб доставити артилерійські боєприпаси та нові системи туди і розподілити їх якнайшвидше. - пояснив генерал.

Також Кларк зазначив, що українські військові не здатні вести ефективну маневрену війну, і їм потрібна перевага у повітрі. Він відзначив, що дрони є сильною стороною української армії, але це не єдиний інструмент для досягнення повної переваги у повітрі.

За словами Кларка, для ЗСУ зараз головне - утримання лінії оборони на Сході України, щоб не допустити російського прориву вглиб країни. Він підкреслив, що територія, на якій тривають бої, є горбистою і лісистою, що ускладнює просування ворога.