Зірка українських серіалів розказала, як попрощалась з російськими колегами після вторгнення  

Після початку повномасштабного вторгнення росіян українська акторка театру та кіно Ольга Гришина одразу повидаляла з соцмереж усіх своїх російських колег по цеху і припинила спілкування з ними. Про це акторка розповіла в інтерв'ю «Главкому».

«Ще на початку (вторгнення, – «Главком») я пам'ятаю, ми дивились якісь інтерв'ю. Але мене вивертає взагалі від цієї теми. Тому я просто поставила на них хрест. До побачення! Не цікаво», – каже вона.

Колишні колеги-росіяни ніяк не намагался підтримати Гришину на початку війни. Серед них у акторки залишилися лише одні друзі, які мають українське коріння. «Вони одразу поїхали звідти (з Росії – «Главком»). Та й у них, взагалі, українське коріння. Вони поїхали на початку березня, і це все пояснює. Це люди, які виходили на мітинги в підтримку України», – зазначила вона.

Акторка каже, що ніколи не відчувала на собі зверхнього ставлення росіян, не відчувала себе другорядною на знімальному майданчику. «Розумієте, мені здається, це теж від нас залежить, як ми себе позиціонуємо. Бо я не відчувала себе другорядною. Це вони були в гостях. З кимось я дуже гарно спілкувалась. Не можу сказати, що дружила, але ми були в контакті, це було приємно. З кимось неможливо було так, це теж нормально: ми всі люди», – пояснює Гришина. 

Акторка не знає, чи відрізнялися якось гонорари українських та російських акторів, але запевняє, що образилася б, якби дізналася, що їй платять менше, ніж росіянам: «Звісно! Чого б це? Я навіть замислилася зараз на цю тему. Це таке, взагалі, етичне питання. І я думаю, тут справа навіть не в грошах, а в тому, як у нас це виробництво було побудовано».

Гришина переконана, у професійній роботі не має бути жодних комплексів меншовартості та панібратства. «Це виробництво. Все одно має бути гідність. Ти – актор, ти – режисер, ти – кастинг, ти – асистент, ти – гример, ти – костюмер. Не має бути панібратства серед цехів, зверхнього ставлення. Має бути все дуже коректно один до одного. Якби в нас взагалі так відбувалось, це дуже було б круто», – вважає акторка. 

Фільми за участі Ольги Гришиної, які знімалися в Україні, демонструвалися також і на російських телеканалах. Звісно, її так само запрошували в Росію. «Так, було. Мене запрошували, але я відмовлялася. Двічі. Це вже було після 2014 року», – зізнається акторка. 

На запитання, чи мала вона за контрактами якісь обов’язки відпрацювати щось після показу/прокату, Гришина відповіла коротко й категорично:  «Може й було, але контракти контрактами, але я казала «ні».

Раніше українська акторка Зоряна Марченко, відома за роллю Марисі Сотник у телесеріалі «Поки станиця спить», колишня дружина російського актора-путініста Олександра Ведменського, в інтерв’ю Аліні Доротюк відверто розказала про свою роботу в Росії після 2014 року. Нині вона живе в Україні.

До слова, після початку повномасштабної війни в Україні відома грузинська співачка Тамара Гвердцителі, яка довгий час жила в Москві, розірвала всі зв’язки з РФ та повернулася до Грузії.