Саміт ЄС зможе прискорити надання військової допомоги Україні - Мішель

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив про те, що наступний саміт Європейського Союзу стане можливістю посилити і прискорити зусилля з надання військової допомоги Україні.

Про це йдеться у звичайному передсамітному листі, написаному президентам і прем'єр-міністрам.

"Наше головне завдання – швидке надання військової допомоги Україні, а також швидка закупівля і доставка боєприпасів в Україну, використовуючи останні ініціативи, такі як чеська", - сказав Мішель.
"Це Європейська рада надасть можливість посилити і прискорити ці зусилля. Крім того, ми повинні зосередитися на ефективному впровадженні та забезпеченні дотримання наших санкцій, а також на просуванні наших зусиль щодо використання надприбутків від знерухомлених активів", - додав він.

За словами Мішеля, лідери також повинні обговорити адаптацію європейської економіки до реальності війни. За його словами, ЄС стикається з найбільшим викликом у сфері безпеки з часів Другої світової війни і має збільшити інвестиції в оборону.

"Це означає витрачати більше і купувати більше разом, отже, більш ефективно", - написав Мішель.

Саміт також буде зосереджений на бойових діях і гуманітарній кризі, що має місце в секторі Газа. Однак країни ЄС не мають однакової позиції щодо можливого припинення вогню, деякі закликають Ізраїль негайно припинити військові дії, тоді як інші підтримують зусилля Ізраїлю у знищенні радикального руху ХАМАС.

"Стійкий режим припинення вогню є невідкладно необхідним для захисту цивільного населення, безпечного повернення заручників і забезпечення необхідної доставки гуманітарної допомоги", - сказав Мішель.

Джерело: Європейська правда