Саміт НАТО у Вашингтоні: і Трамп, і Байден становлять ризики для Альянсу — ЗМІ

Саміт НАТО у Вашингтоні: і Трамп, і Байден становлять ризики для Альянсу — ЗМІ

НАТО під час саміту висловлює занепокоєння стосовно майбутнього з Трампом

У Вашингтоні президент Джо Байден зустрінеться з представниками 31 країни-члена НАТО на урочистому саміті. Однак, замість тріумфального святкування 75-річчя Альянсу, команда Байдена і союзники Америки занепокоєні незадовільним виступом президента на дебатах з Трампом і його можливими наслідками для НАТО і міру у світі.

Колумніст Bloomberg Opinion Андреас Клут пише, що ці дебати нагадали про велику різницю в віці між чинним президентом і НАТО. Він також зазначає, що Трамп зневажає Альянс і його можливий повернення на посаду може підірвати сили стримування НАТО.

На саміті сподіваються проявити єдність і рішучість перед Володимиром Путіним. Проте Клут вважає, що ніякі прес-релізи не зможуть відволікти увагу від нездатності лідерів НАТО чітко відповісти на питання щодо членства України.

Однак головне занепокоєння НАТО полягає у тому, що може статися у Вашингтоні цього року. Якщо Трамп повернеться до Білого дому, він може вийти з Альянсу або підірвати його. Навіть якщо він формально залишиться в НАТО, він може вивести американські війська з Німеччини, зупинити фінансування або обмежити відвідування Брюсселя.

Клут підкреслює, що навіть у разі перемоги Байдена на другому терміні його перспективи очолити НАТО будуть складні, оскільки наразі він опинився в невигідному положенні.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: