СБУ повідомила про підозру одному із очільників Московської церкви в Україні

Одному з керівників УПЦ МП пред'явили звинувачення у підтримці агресії РФ

Служба безпеки України оголосила про затримання та пред'явлення підозри заступнику голови синодального відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ Московського патріархату. Його звинувачують у виправданні російської війни проти України та поширенні релігійної ненависті. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

«Служба безпеки задокументувала підривну діяльність заступника голови синодального відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ (МП). Клірик пропагував російську війну проти України та закликав до співпраці з російськими окупантами. Він поширював прокремлівські наративи через свій Телеграм-канал», - йдеться у повідомленні.

Виявилося, що священик керував мережею єпархій УПЦ МП за кордоном, що надавало йому можливість поширювати пропагандистські наративи РФ під прикриттям духовної опіки над українськими переселенцями.

«Фігурант намагався вплинути на свідомість українців за кордоном та дискредитувати нашу країну на міжнародній арені. Експертизи підтвердили факти його інформаційно-підривної діяльності проти України», - зазначили в СБУ.

Під час обшуків у священника було знайдено страхове свідоцтво обов'язкового пенсійного страхування РФ та документи, що свідчать про його навчання в дипломатичній академії МЗС РФ. Це свідчить про можливу наявність у нього громадянства РФ.

Наразі священникові пред'явлено звинувачення за двома статтями Кримінального кодексу України: порушення рівноправності громадян та виправдання ворожнечі РФ проти України. За ці злочини йому загрожує до п'яти років ув'язнення з конфіскацією майна.

Слідство триває, а питання щодо застосування запобіжного заходу ще вирішується.

Недавно повідомлялося про проведення обшуків у протоієрея Московської церкви в Україні. Це стосувалося заступника голови відділу зовнішніх відносин УПЦ МП протоієрея Миколи Данилевича.

Також на замітку: вже понад півтора десятка громад УПЦ МП діють в Італії, а на їхнє чоло спеціально призначений єпископ. До Італії переїхав також заступник керівника зовнішніх церковних зносин УПЦ МП Микола Данилевич.

Згодом Микола Данилевич пояснив, що опинився за кордоном під час дії воєнного стану в Україні.