СБУ затримала одного з ідеологів російського вторгнення в Україну

Затриманий ідеолог російського вторгнення в Україну
Затриманий ідеолог російського вторгнення в Україну

Служба безпеки України оголосила про затримання Дмитра Чистіліна - одного з ідеологів збройної агресії Росії. Він був помічником ексрадника Володимира Путіна та одного з головних організаторів захоплення Криму, Донецької та Луганської областей. Чистілін також був розробником концепції "Стратегія інформаційної війни", яка виправдовувала вторгнення Росії в Україну.

Протягом 2016-2024 років Чистілін підготував низку аналітичних матеріалів для Кремля, у яких він підтримував збройну агресію РФ та інтеграцію окупованих районів України до складу Росії.

Служба безпеки також вважає, що Чистілін активно сприяв російським спецслужбам шляхом написання численних публікацій, спрямованих на дезінформацію про Україну.

Крім того, Чистілін брав активну участь у просуванні інтересів Кремля за межами Росії, втручаючись у виборчі процеси в країнах Східної та Центральної Європи.

За словами СБУ, він брав участь у круглих столах, діючи як представник української громадськості, але насправді просував російські наративи з метою зменшити підтримку України з боку західних партнерів.

Після участі у одному з таких форумів Чистіліна затримали в молдові разом з місцевими правоохоронцями, коли він намагався повернутися до Росії через треті країни.

Затриманому повідомили про підозри у державній зраді та виправдовуванні збройної агресії Росії проти України. Чистілін також сприяв воєнній розвідці РФ, обходячи санкції.

За це йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, 7 жовтня українські хакери здійснили атаку на ВДТРК - Всеросійську державну телевізійну і радіомовну компанію, яка є однією з основних пропагандистських платформ Росії. Атака призупинила роботу більш ніж 20 телеканалів, включаючи "Росію 1", "Росію 24" та "Росію культура".

Читайте також