Сенат США заблокував законопроєкт про допомогу Україні, вибухи в Україні: головне за ніч

Сенат США заблокував законопроєкт щодо допомоги Україні

У ніч проти 7 грудня Сенат Сполучених Штатів Америки заблокував законопроєкт щодо додаткового фінансування військової допомоги Україні. Це стало відомо з трансляції засідання Сенату. Законопроєкт, який передбачав виділення $106 млрд, не набрав достатньої кількості голосів для його просування.

У Сенаті не вдалося отримати необхідні 60 голосів для підготовки дебатів щодо законопроєкту, оскільки республіканці вимагали жорстких заходів контролю над імміграцією на кордоні з Мексикою. Проти законопроєкту проголосували всі республіканці та незалежний сенатор Берні Сандерс.

Таким чином, законопроєкт не був схвалений і додаткова фінансова допомога для України не була затверджена Сенатом США.

Президент Джо Байден прокоментував провальне голосування у Сенаті, зазначивши, що це політичний шантаж з боку республіканців та ставки для України надто високі.

Єрмак провів розмову з главою МЗС Угорщини

Перед самітом ЄС, на якому обговорювалися вступні переговори з Україною, керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів розмову з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіярто. Під час розмови обговорювались прогрес на шляху європейської інтеграції України та можливість зустрічі між президентом Володимиром Зеленським та прем'єр-міністром Віктором Орбаном. Вони також домовилися працювати над датою зустрічі.

Остін провів переговори з Умєровим у Пентагоні

Міністр оборони США Ллойд Остін провів двосторонні дискусії з міністром оборони України Рустемом Умєровим у Пентагоні. Обговорювалися стратегічні цілі України, наступні роки та довгострокове планування. Остін підтвердив підтримку США Україні та заявив, що США будуть підтримувати Україну надовго.

Вибухи у Хмельницькій області та Скадовську

У Хмельницькій області протиповітряна оборона була активована, а жителі Хмельницького району чули звуки вибухів. У тимчасово окупованому Скадовську також пролунав вибух. Інформація про ці події ще уточнюється.

Білий дім оголосив про розширення співпраці в оборонній сфері

Білий дім оголосив про посилення співпраці між оборонно-промисловими базами США та України. Україна та США підписали заяву про наміри щодо спільного виробництва та обміну технічними даними, які стосуватимуться систем протиповітряної оборони, технічного обслуговування та виробництва критичних боєприпасів. Це крок, який має зміцнити партнерство між США та Україною та сприяти швидкому розвитку нових систем.