Сербія привела війська у бойову готовність – у Косово відреагували

Президент Сербії Александар Вучич наказав 26 грудня привести армію до повної бойової готовності.

Аналогічне рішення ухвалила влада Косова, повідомляє сербське видання "Вечірні новини".

"Міністр оборони Сербії Мілош Вучевич заявив, що причиною для такого рішення є нібито підготовка влади Косова до нападу на барикади сербів на півночі Косова", йдеться в повідомленні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Вечірні новини" повідомили, що Косово зі свого боку також привело свою армію в максимальну бойову готовність.

Сербські війська вже деякий час перебувають у стані бойової готовності біля кордону Косова. Офіційні особи заявляють про утиски косовських сербів з боку етнічних албанців, які становлять більшість у краї, що проголосив незалежність 2008 року.

В Євросоюзі вважають, що Сербія та Косово перебувають на межі небезпечної кризи й закликають обидві сторони виконати свої зобов'язання в рамках діалогу між Белградом і Приштиною.

10 грудня на півночі Косова розпочалася нова ескалація за участю сербів. Вони встановили на дорогах регіону барикади після того, як косовська поліція затримала експравоохоронця сербського походження.

11 грудня прем'єр-міністр Косово Альбін Курті закликав місію НАТО в Косові прибрати всі барикади, оскільки вони порушують право на вільне пересування.

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що Косово має намір спробувати "вирішити сербську проблему", й звинуватив "частину міжнародної спільноти" в бездіяльності, водночас закликав косовських сербів та албанців до спокою.