Сибіга: Росія готує удари по об’єктах ядерної енергетики в Україні

Російський воєнний корабель під час стрільби
Російський воєнний корабель під час стрільби

Російські війська готуються до ударів по об'єктах ядерної енергетики в Україні

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга заявив, що Російська Федерація готується до ударів по об'єктах ядерної енергетики в Україні. Він висловив свою позицію під час спільного брифінгу з міністрами закордонних справ країн Нордично-Балтійської вісімки, що відбувся в Одесі. За словами Сибіги, Росія має домінування в повітрі і планує нанести удари по ядерним енергетичним об'єктам в Україні.

У зв'язку з цим Україна наполягає на знятті будь-яких обмежень на застосування ракет далекого радіусу дії проти військових об'єктів в Російській Федерації. За словами глави МЗС, це право виправдане та необхідне для самооборони українського народу.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) ухвалило резолюцію, вимагаючи від Росії негайно покинути територію Запорізької атомної станції та припинити її окупацію. Також було прийнято резолюцію щодо ядерної безпеки та гарантій в Україні, яку підтримали 65 країн-членів МАГАТЕ.

У зв'язку з обстрілами станції була пошкоджена одна з ліній електропостачання, що створює ризик втрати зовнішнього живлення для охолодження реакторів. Ситуація на атомній електростанції залишається нестабільною. МАГАТЕ також обговорює новий аварійний план з окупантами, який буде введено в дію до кінця вересня.

МАГАТЕ рекомендує не перезапускати реактори станції поки триває війна.

Читайте також