Ситуація на Дніпровській ГЕС: міністр енергетики зробив тривожну заяву

Росія може знову атакувати греблю Дніпровської ГЕС

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що існує ризик повторних ракетних ударів по греблі Дніпровської ГЕС. Він вважає, що росіяни можуть намагатися зруйнувати греблю і ці атаки будуть повторюватися. Таку думку він висловив під час телемарафону "Єдині новини".

«Тут треба зрозуміти: чи це свідомий удар був по греблі, чи це просто вони не влучили в ГЕС. Якщо це свідомий удар і вони мають на меті якраз руйнування самої греблі ГЕС, то, безумовно, ці атаки будуть повторюватися і будуть вони атакувати саме дамбу», - сказав Галущенко.

Міністр також заявив, що це може статися після підриву російськими окупантами Каховської греблі. Він також розповів про наслідки удару по ДніпроГЕС в ніч з 21 на 22 березня.

«Там зараз відбуваються дефектація устаткування і тільки тоді ми зможемо оцінити який час потрібен на відновлення роботи ГЕС», - пояснив Галущенко.

Міністр додав, що наразі неможливо прогнозувати скільки потрібно часу для відновлення показників генерації енергії, що були на ГЕС до атаки.

«Це тільки коли ми розберемо повністю всі завали, коли зможемо провести дефектацію обладнання, то можна буде визначити терміни», - підкреслив Галущенко.

Галущенко також зазначив, що багато залежить від того, що потребує ремонту на пошкодженій станції. Від часткового ремонту та заміни деталей відновлення займе менше часу, ніж повна заміна обладнання.

За словами Германа Галущенка, партнери України готові негайно виділити 47 млн євро на відновлення енергетичної системи. Ці кошти дозволять закупити необхідне обладнання та матеріали.

Під час російського удару вночі та рано вранці 22 березня були пошкоджені українські енергооб'єкти у кількох областях України. В результаті обстрілів були аварійні відключення електроенергії. Для стабілізації роботи системи в деяких областях застосовували відключення.

Вночі 22 березня російські ракети влучили в Дніпровську ГЕС. Станція була пошкоджена, але пізніше рух легкових автомобілів через греблю було відновлено.