Ситуація в Ємені: США та Британія пішли у наступ – Росія спробує це використати

Збройні сили США та Великої Британії вдарили по воєнним об'єктам хуситів в Ємені.

Це реакція на збільшення нападів піратів на цивільні судна, зокрема ті, що перевозять нафту. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олег Бєлоколос, директор Центру досліджень національної стійкості.

"Вже певний час орієнтовно місяць здійснюються напади піратів на комерційні судна. Тобто на ті, які перевозять товари та нафту. І це серйозно впливає на міжнародний ринок. Там дуже вузька протока і активно відбувається торгівля. Це одна з найважливіших артерій міжнародної торгівлі. Напади на судна це акти піратства із застосуванням зброї. І треба було діяти. А досвід показує, що вмовляннями і резолюціями ООН піратів не зупинить. Тому Штати, Британія і ще кілька держав прийняли рішення, що треба діяти. Це фактично захист цивільних людей у рамках міжнародного права", сказав Бєлоколос.

Росія заявила, що скликає Радбез ООН. Вона намагається відвернути увагу від розв'язаної війни в Україні, додав експерт.

Це відверта клоунада. М'яко кажучи. Бо це абсолютний цинізм з боку Росії. Сам предмет самого скликання незрозумілий. Але підґрунтя зрозуміло. Москва хоче, щоб напруга зростала у світі і міжнародне співтовариство звертало менше уваги на війну в Україні. Ця ситуація з піратством може спричинити ріст цін на нафту, нафтопродукти, звичайні продукти і споживчі товари. Ціни в Європі виростуть і це повпливає на негативні настрої людей. Така "каламутна водичка" потрібна Росії", пояснив Бєлоколос.

Збройні сили США та Великої Британії в ніч на 12 січня вдарили по воєнним об'єктам хуситів в Ємені. Удари наносилися з винищувачів і ракет "Томагавк". Понад десяток цілей були вражені ракетами, випущеними з повітря, поверхні та підводних платформ.

У відповідь збройні сили Ємену почали масовий запуск ракет класу "земля-земля". Хусити заявили, що завдали удару по британським та американським військовим кораблям.

Близько другої години ночі офіційний представник США заявив в інтерв'ю Al-Jazeera, що спільні авіаудари США і Великої Британії проти хуситів в Ємені завершилися.