Скасування 8 Березня в Україні: чи буде вихідний у Міжнародний жіночий день

У Верховній Раді 13 лютого 2023 року було зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят. Згідно цього законопроєкту (№9009), пропонується відзначати 25 лютого День української жінки (День українки) - День народження Лесі Українки. Текст законопроєкту був опублікований на сайті парламенту.

Наразі не існує офіційного рішення про повне скасування 8 березня як Міжнародного жіночого дня. Це питання залишається на рівні обговорень. Тому, на початок 2024 року Міжнародний жіночий день залишається державним святом в Україні і він відзначатиметься 8 Березня.

Міжнародний жіночий день у 2024 році припадає на п'ятницю, яка має бути вихідним днем згідно зі статтею 73 Кодексу законів про працю. Однак, наразі в Україні триває воєнний стан, який був продовжений до 13 травня 2024 року. Це означає, що українці не отримають додаткових вихідних на 8 Березня через воєнний стан. Також було скасовано можливі перенесення святкових вихідних днів.

З початку вересня минулого року Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новоюліанський церковний календар, тому всі неперехідні свята із фіксованою датою відзначаються на 13 днів раніше. У березні на українців чекає кілька важливих церковних свят, серед яких - Благовіщення Пречистої Діви Марії.