Скільки часу можна працювати у спеку: пояснення Держпраці

Держпраця роз'яснює, як довго можна працювати
Держпраця роз'яснює, як довго можна працювати

Згідно з повідомленням Державної служби України з питань праці, верхня межа температури на постійних робочих місцях повинна становити 28 градусів вище нуля для працівників, які проводять більш ніж половину свого робочого часу або не менше двох годин поспіль.

Якщо робота виконується на відкритих майданчиках, її тривалість не повинна перевищувати 4-5 годин за зміну. Протягом цього часу необхідно робити перерви не менше 10% робочого часу на кожні два градуси перевищення температури, при цьому працівники повинні знаходитися в приміщеннях з температурою не нижче 25 градусів, щоб уникнути серцевих нападів внаслідок різких перепадів температур.

Якщо температура на вулиці перевищує 35 градусів, тривалість роботи повинна складати 15-20 хвилин з подальшим відпочинком не менше 10 хвилин в охолоджуваних приміщеннях.

Тривалість навантаження за робочу зміну має бути не більше 4-5 годин для працівників з спеціальним одягом для захисту від теплового випромінювання, та 1,5-2 години для працівників без такого одягу.

Якщо температура перевищує 37 градусів, робочий день рекомендується змінити, переносячи години роботи на ранковий або вечірній час.

За даними синоптиків, 11 липня в Україні очікується спекотна погода, із короткочасними дощами з грозами лише на Закарпатті та Прикарпатті.

Нагадаємо, що цими днями в Україні очікується аномальна спека, яка може призвести до теплових ударів. Тож варто дотримуватись порад МОЗ, щоб уникнути небезпеки.

Читайте також