Скільки цивільних перебувають у російському полоні: генпрокурор назвав цифру

Росія тримає понад 10 тисяч українців у заручниках

За словами генерального прокурора Андрія Костіна, Росія утримує в заручниках понад 10 тисяч цивільних українців. З метою повернення цих людей було створено спеціальний реєстр, над яким працюють кілька інституцій.

Важливо, що ми дійшли в цьому питанні до міжнародного рівня - відбулося перше засідання міжнародної платформи, аналогічної тій, яка займається поверненням наших дітей. - зазначив Костін.

Генпрокурор наголосив, що дуже важливо отримати резолюцію Генасамблеї ООН з цього питання, яка дозволить застосовувати інші елементи комунікації та тиску на Росію, щоб звільнити українських заручників та повернути їх в Україну. Він також зазначив, що на окупованих територіях документовано функціонування 164 катівень, але ці цифри можуть бути навіть більшими, оскільки немає достовірної інформації.

Закликаємо всіх, хто має хоч якусь інформацію, повідомляти про це правоохоронцям. - додав Костін.

Генпрокурор також повідомив, що в кримінальних провадженнях ідентифіковано 5600 осіб, які постраждали від катувань та жорстокого поводження окупантів.

Також відбувся обмін полоненими, під час якого було визволено 49 воїнів Національної гвардії України, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, у тому числі 11 тероборонців. Усі ці люди воювали в Маріуполі, Донецькому та Луганському напрямках бойових дій.

На словах омбудсмена Дмитра Лубінця, Росія використовує обміни полоненими для підриву ситуації в Україні.