Скільки літаків F-16 потрібно Україні, щоб протистояти Росії: відповідь Зеленського

Літак F-16 України патрулює небо
Літак F-16 України патрулює небо

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна повинна мати щонайменше 128 винищувачів F-16, щоб бути ефективною конкурентною Росії в повітрі. Він наголосив на цьому під час відповіді на запитання після свого виступу в Інституті Рональда Рейгана у Вашингтоні.

Зеленський відзначив проблему з недостатньою кількістю винищувачів F-16 та питаннями щодо їх поставок. Водночас, він підкреслив, що Росія щодня використовує проти України 300 літаків, тоді як українська сторона мала рішення отримати лише 10-20 винищувачів. Зеленський стверджує, що Україна потребує 128 літаків, щоб дати гідну відповідь російській аерокосмічній силі.

Президент заявив, що союзники України знають про потреби країни в цих винищувачах та вірять, що вони будуть включені до обсягу військової допомоги. Він також підкреслив, що поки Україна не матиме необхідної кількості винищувачів, вона не зможе повністю забезпечити свою оборону в повітрі проти Росії.

Слід зазначити, що під час саміту НАТО у Вашингтоні, який відбудеться 9-11 липня, можна очікувати новин щодо поставок винищувачів F-16 для України.

Також нещодавно стало відомо, що Росія регулярно атакує українську авіабазу у Старокостянтинові на Хмельниччині з метою завадити розгортанню винищувачів F-16. Україна не розголошує майбутніх місць базування літаків, однак РФ вже націлена на більшість аеродромів, де можуть розміщуватися ці винищувачі.

Нагадаємо, що перші нідерландські винищувачі F-16 можуть скоро бути доставлені в Україну, оскільки була видана ліцензія на експорт цих літаків.

Читайте також