Скільки мігрантів цьогоріч виїхали з Росії: офіційні дані

Статистика виїзду мігрантів з Росії
Статистика виїзду мігрантів з Росії

За офіційними даними, на початку вересня 2024 року в Росії зареєстровано 6,2 млн іноземних громадян. Це значно менше, ніж 8,5 млн осіб на кінець 2023 року. Інформацію про це повідомило головне управління з питань міграції МВС РФ.

Міністерство зазначило, що на 1 вересня 2024 року кількість іноземних громадян, які знаходяться в Росії і мають запис у державній інформаційній системі міграційного обліку, становила 6 174 777 осіб.

За весь 2023 рік до РФ прибуло понад 8,5 млн осіб, повідомила уповноважена з прав людини у РФ Тетяна Москалькова. Отже, в цілому можна сказати, що з Росії виїхало понад 2 млн іноземних громадян, які раніше проживали там.

Скорочення міграції до РФ

У липні 2024 року Росстат повідомив про скорочення міграції до Росії до мінімального рівня за останні десять років. Отже, у 2023 році до РФ з-за кордону приїхало 560 тисяч осіб, що на 23% менше, ніж роком раніше, коли цей показник склав 730 тисяч осіб.

Після теракту в Москві, що був скоєний громадянами Таджикистану, російська влада почала посилювати міграційну політику. У червні Держдума прийняла законопроект, який передбачає посилення режиму перебування мігрантів у РФ, включаючи створення реєстру. Цей закон набуде чинності з 5 лютого 2025 року.

Таджикистан і Киргизстан рекомендували своїм громадянам утриматися від поїздок до РФ без нагальної потреби через посилене контролю в'їзду іноземних громадян. Крім того, Російське МВС регулярно проводить рейди за участю інших відомств, щоб виявити мігрантів, які отримали російське громадянство, але не стали на облік.

Читайте також