Скільки українських полонених стратили росіяни? Генпрокурор назвав цифру

Фото російського ув'язненого українці
Фото російського ув'язненого українці

З 24 лютого 2022 року росіяни вбили щонайменше 61 українського військовополоненого, повідомлено чотирьом окупантам. Про це заявив генпрокурор Андрій Костін.

Костін: всі українські військові піддаються тортурам у полоні РФ - окупанти катують їх, утримують у нелюдських умовах, морять голодом та відмовляють у медичній допомозі.

За словами Костіна, вже було встановлено 2200 українських військових, які перебували у полоні РФ, із них понад 500 осіб повідомили про застосування насильства під час допитів, включаючи катування електрострумом.

Прокуратура повідомляє, що окупанти створили систему з 25 таборів для утримання українських полонених у 15 регіонах Росії.

З початку вторгнення Росії в Україну зареєстровано понад 450 справ щодо жорстокого поводження з військовополоненими. Також розслідують 27 проваджень щодо страти 61 захисника, підозри висунуто чотирьом окупантам. Дві справи передано до суду, вже є перший вирок.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини звернувся з офіційними листами до Міжнародного руху Червоного хреста та ООН для документування фактів знущання над українськими полоненими на Харківському напрямку. Він стверджує, що страти продовжуються через бездіяльність ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста. Україна сподівається на конкретні юридичні кроки з боку міжнародних організацій, такі як відкриття провадження або створення трибуналу.

Читайте також:

  • Встановлено особу росіянина, який знущався з українських полонених на Харківщині
  • Останній обмін полоненими був на межі зриву: омбудсман розповів подробиці

Читайте також