Скількох українських захисників окупанти стратили на фронті: статистика

Українські захисники на фронті
Українські захисники на фронті

Українські воїни стали жертвами російських солдатів. За даними Офісу генпрокурора, 93 українських військових були стратили, з них більшість випадків трапилося в 2024 році. Начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Юрій Бєлоусов це повідомив під час телемарафону.

Бєлоусов також прокоментував інформацію про ще одну страту українського військового, але поки не може підтвердити її.

«Ми відразу з Головним слідчим управлінням СБУ зареєстрували ще одне провадження. І наразі ми вже маємо інформацію щодо загибелі 93 наших бійців, які були страчені саме на полі бою. І що важливо зазначити, що десь 80% всіх страт відбулося в цьому році. Що говорить про таке серйозне збільшення цих випадків у 2024 році», – розповів Бєлоусов.

За словами представника Офісу генпрокурора, з листопада 2023 року помітно погіршення ставлення російських військових до українських військовополонених.

«Мабуть, найбільш таким резонансним прикладом є наші військовополонені, які загинули в Оленівці. Але такі випадки фіксуються й в інших місцях несвободи», – зазначив Бєлоусов.

Оприлюднений звіт верховного комісара ООН з прав людини підтвердив факт страти 10 військовополонених в інших місцях несвободи.

«Ми також це фіксуємо. В нас є великі провадження по місцях несвободи на території РФ, на окупованій території. Ми допитуємо всіх наших військовополонених, які повертаються. Всі вони стають жертвами таких жорстоких катувань. І під час цих катувань, на жаль, частина наших бійців гинуть від рук або представників збройних сил РФ, або від рук представників ФСБ або від ревних працівників», – розповів Бєлоусов.

Зазначено, що Моніторингова місія ООН з прав людини в своїй доповіді зазначила факти порушення росіянами Женевських конвенцій у справі України. Акцентувалося, що страти українських військових є серйозним порушенням Міжнародного гуманітарного права (МГП).

Розслідування інформації, що поширилася у соцмережах про страту українських військовослужбовців російськими окупантами на Покровському напрямку, розпочали правоохоронці.

Читайте також