"Складні рішення для перемоги у війні": Марченко виправдав плани різкого підвищення податків в Україні

Складні рішення для перемоги: Марченко виправдав плани підвищення податків
Складні рішення для перемоги: Марченко виправдав плани підвищення податків

Міністр фінансів України Сергій Марченко закликав народних депутатів підтримати законопроєкт про підвищення військового збору. Він пояснив свою позицію у колонці для LB.ua.

"Війна невблаганна і вона триває. Тому ми маємо відповідати на нові запити Сил оборони та інших військових відомств на додаткове фінансування. Така потреба становить 500 млрд гривень", - наголосив Марченко.

Міністр навів історичні приклади, коли країни вживали складні фінансові заходи під час війни. Наприклад, під час Першої світової війни Велика Британія збільшила ставку податку на прибуток з 6% до 30%, щоб забезпечити фінансування військових витрат. В США гранична ставка податку також зросла з 7% до 77%.

Підвищення ставок податків також відбулося під час Другої світової війни. В Великій Британії максимальна ставка податку на прибуток сягнула 97,5%, а в США податок на найнижчий рівень доходів зрос до 23%, а податки на вищі доходи досягали 94%.

"Міжнародний досвід показує, що країни, які своєчасно приймають складні рішення, перемагають у війнах", - підкреслив Марченко.

За розрахунками міністра, основне джерело фінансування додаткових військових потреб буде внутрішнє запозичення (220,1 млрд грн). Крім того, планується використати перевиконання доходів держбюджету в першому півріччі 2024 року (75,8 млрд грн), зменшення видатків (65,7 млрд грн) та підвищення акцизу на пальне (16,9 млрд грн).

Решта 121,8 млрд грн має бути зібрана через підвищення ставок військового збору.

Уряд готується до прийняття відповідного законопроєкту, який передбачає такі зміни:

  • Підвищення ставки військового збору для фізичних осіб до 5% від доходів.
  • Для юридичних осіб (платників податку на прибуток підприємств та платників єдиного податку 3 та 4 групи) - 1% від доходу.
  • Для ФОП на єдиному податку першої, другої, четвертої групи - 5%.
  • Для ФОП на єдиному податку третьої групи - 1%.

Крім того, пропонується ввести військовий збір у розмірі 5% при купівлі банківських металів, 30% на продаж ювелірних виробів, 15% при купівлі нового авто (крім випадків забезпечення осіб з інвалідністю), 5% при продажу нерухомості (для фізичних осіб, які продали один об'єкт за рік) та 5% на послуги мобільного зв'язку.

Також планується введення щомісячного авансового внеску з податку на прибуток для продавців пального та спеціальної ставки акцизного податку на напої (0,1 євро за літр), яка вже прийнята Верховною Радою.

Читайте також