Скільки триває робочий день

Скільки може тривати робочий день?
Скільки може тривати робочий день?

Трудові обов'язки та права в Україні регулюються Трудовим кодексом. У ньому прописані усі нюанси трудового процесу. У тому числі скільки триває робочий день і наскільки його можна змінювати.

тривалість робочого дня

Загалом робочий день в Україні може бути повним і неповним. Також є різні види працевлаштування (наприклад, часткова зайнятість). Загалом усі ці нюанси впливають на умови працевлаштування та на кількість роботи.

Скільки триває робочий день?

Розбираючись у тому, скільки триває робочий день, варто одразу звернути увагу на законодавчі норми. В Україні тривалість робочого дня регулюється Кодексом законів про працю (КЗпП). У цьому ж кодексі прописано, як багато може працювати співробітник і що буде, якщо він працюватиме понаднормово. Усі переробки також описані у кодексі, а також оплата за них.

як довго може тривати робочий день

Щодо тривалості робочого дня, то в Україні діють такі норми:

  1. Нормальна тривалість робочого дня. Нормальна тривалість робочого часу не повинна перевищувати 40 годин на тиждень. Це правило закріплено у статті 50 КЗпП України.

  2. Робочий день: це зазвичай означає 8-годинний робочий день при п'ятиденному робочому тижні. Однак, можливе застосування інших графіків роботи (наприклад, шестиденний робочий тиждень), але при цьому загальна тривалість не повинна перевищувати 40 годин на тиждень.

в кого та який робочий день

В Україні є скорочений робочий день. Також є святкові дні, які на часи війни не діють. Отже, що передбачає скорочений робочий день:

  1. Для деяких категорій працівників (наприклад, для неповнолітніх, інвалідів, працівників небезпечних професій) передбачено скорочену тривалість робочого часу. Неповнолітні в принципі не можуть працювати нарівні з дорослими (заборонено законодавством).

  2. Для працівників віком від 16 до 18 років максимальна тривалість робочого часу не повинна перевищувати 36 годин на тиждень, а для працівників від 15 до 16 років та учнів, які працюють під час навчального року, — 24 години на тиждень.

Скорочений робочий день для деяких категорій працівників. Стаття 51 КЗпП України встановлює скорочену тривалість робочого часу для працівників із особливими умовами праці (наприклад, небезпечні умови), яка зазвичай становить 36 годин на тиждень.

скільки по закону можна працювати

Є у Трудовому кодексі і поняття понаднормової роботи. Понаднормова робота має компенсуватися або у вигляді подвійної оплати, або у вигляді надання додаткового часу відпочинку. Понаднормова робота не повинна перевищувати 120 годин на рік для кожного працівника.

Що відомо про ненормований робочий день?

Ненормований робочий день може бути встановлений для окремих категорій працівників, при цьому надається додаткова відпустка (мінімум 7 календарних днів).

Ці норми регулюють тривалість робочого дня та тижня для працівників в Україні. Важливо враховувати, що колективні договори чи внутрішні правила підприємства можуть встановлювати сприятливіші умови, але можуть погіршувати становище працівників проти законодавчих норм. Тобто, договір не може порушувати закон про максимальну тривалість робочого дня.

що впливає на тривалість робочого дня

Кілька слів можна сказати про норму виробітку за рік (по годинах). Річна тривалість робочого часу варіюється в залежності від кількості робочих днів на рік та святкових днів. Наприклад, при 40-годинному робочому тижні з урахуванням свят та вихідних нормальна річна тривалість може становити близько 1 986-2 016 годин (залежно від року). Понаднормова робота, згідно зі статтею 62 КЗпП, не повинна перевищувати 120 годин на рік для кожного працівника.

Читайте також