Скільки заробляє бібліотекар в Україні на місяць

Скільки заробляє бібліотекар в Україні на місяцьБібліотекар в Україні може й не найпопулярніша професія, але й доволі цікава. У ній є свій професійний розвиток і перспективи.

Разом з цим, в Україні є чимало чинників, чому чимало студентів і молодих людей не хочуть вчитися на бібліотекаря. Насамперед ідеться про те, скільки заробляє бібліотекар. Навіть для середніх заробітків в Україні такий дохід досить низький. Не так багато в бібліотекарів і бонусів, які потенційно могли б підвищити дохід. 

Скільки можна заробити бібліотекарем?

Бібліотекар в Україні може розраховувати на зарплату, яка не перевищує 9-10 тис. гривень. При цьому така зарплата середня. У деяких регіонах дохід бібліотекаря може бути і меншим. Звичайно, важливо враховувати і завантаженість, обов'язки та робочий графік. 

скільки заробляє бібліотекар

Бібліотекар в Україні може працювати в державній (найчастіше) або приватній організації. Тому частіше питання, скільки отримує бібліотекар, залежить саме від місцевого бюджету. 

Обов'язки бібліотекаря, як і зарплата, можуть варіюватися залежно від типу бібліотеки (публічної, шкільної, університетської, спеціальної тощо) і посади. Усі ці чинники безпосередньо впливають на доходи бібліотекаря. 

Розберемося для початку, які основні обов'язки бібліотекаря:

  1. Комунікація з читачем. До обов'язків бібліотекаря входить допомога відвідувачам бібліотеки в пошуку необхідної літератури, надання довідкової допомоги, рекомендація книжок і загалом привітне спілкування.

  2. Бібліотекар також займається вибором, придбанням, класифікацією, каталогізацією та обліком нових книг та інших матеріалів бібліотеки.

  3. До обов'язків також входить відстеження стану книжок, їхня реставрація, ремонт за можливості, опрацювання та збереження цінних примірників.

  4. Бібліотекар веде роботу з бібліотечною автоматизованою системою (БАС), займається оновленням даних у системі, веденням каталогів і баз даних.

  5. Організація заходів. В обов'язки входить проведення лекцій, круглих столів, книжкових виставок, книжкових клубів та інших заходів для відвідувачів. Такі обов'язки обговорюються з начальством в окремому порядку. 

  6. Адміністративні обов'язки. Бібліотекар веде звітність, готує документацію, управляє бібліотечним персоналом (у разі, якщо бібліотека має певну структуру з підлеглими співробітниками).

  7. Дотримання правил і політики бібліотеки. Крім усього іншого, бібліотекар займається контролем за дотриманням правил користування бібліотекою, він також управляє доступом до ресурсів, забезпечує безпеку відвідувачів і матеріальних цінностей бібліотеки.

У кожній конкретній бібліотеці можуть бути свої особливості та додаткові завдання, залежно від масштабів і напряму її діяльності. Виходячи з цього і можна говорити, скільки в середньому за день, за місяць і навіть за рік в Україні заробляє бібліотекар. 

Непростий шлях, як стати бібліотекарем в Україні

Мало хто знає, але щоб стати бібліотекарем, потрібно вчитися мінімум 4 роки. Для цього є окрема спеціалізація "Бібліотечно-інформаційна діяльність" та "Документознавство та архівознавство". Тобто стати бібліотекарем просто так не вдасться. Загалом навчання в очній формі триває 4 роки, у всіх інших 5 років.

скільки отримує бібліотекар

Утім, якщо розглянути цей шлях по етапах, то окрім навчання майбутньому бібліотекарю доведеться ще багато навчатися та практикуватися. 

Ось основні кроки:

  1. Здобуття освіти. В Україні існує низка вищих навчальних закладів, які пропонують спеціальності в галузі бібліотечної справи та інформаційних технологій.

  2. Отримання спеціалізованої освіти. Дуже важливо здобути знання та навички в галузі каталогізації, класифікації, організації інформації, а також опанувати навичками роботи з бібліотечною автоматизованою системою (БАС). Така специфічна освіта навіть важливіша за профільну. 

  3. Проходження практики. Багато навчальних закладів передбачають стажування в бібліотеках, як частину програми навчання. Це дає можливість студентам отримати практичний досвід роботи.

  4. Атестація. Після завершення освітньої програми необхідно успішно скласти іспити. Тільки після цього бібліотекар може влаштуватися на першу роботу.

  5. У деяких випадках для роботи в державних установах бібліотекарю може знадобитися отримання спеціальної ліцензії або сертифіката.

Після працевлаштування в Україні робота над собою такого професіонала не закінчується. Попереду навіть у звичайного бібліотекаря постійний професійний розвиток. Для успішної кар'єри в бібліотечній справі важливо постійно поповнювати свої знання та навички, слідкувати за інноваціями в галузі інформаційних технологій та бібліотечної справи.

Також важливо враховувати, що кожен навчальний заклад має свої специфічні вимоги до вступу та програми навчання, як і до умов працевлаштування. З усього цього в кінцевому підсумку і формується зарплата бібліотекаря.