Скільки заробляє ріелтор на місяць в Україні

Робота рієлтором в Україні може принести досить багато грошей. Вона доволі прибуткова навіть у часи спаду на ринку праці. Адже люди все одно орендують житло та купують собі будинок чи квартиру. 

Утім, питання, скільки заробляє рієлтор, не таке просте, як може здатися. Усе залежить від кількості проєктів, від зайнятості та ефективності роботи рієлтора. Тобто, скільки заробляє рієлтор-початківець може суттєво відрізнятися від того, скільки заробляє рієлтор за місяць, якщо в нього великий досвід.

Скільки можна заробити ріелтором в Україні?

Ріелтор в Україні має багато можливостей для заробітку. Він може обрати собі спеціалізацію, наприклад, оренда чи купівля-продаж. Від цього і залежатиме його дохід. 

Відповідаючи на запитання, скільки заробляє рієлтор, варто враховувати і його досвід роботи. Що він більший, то відповідно і вища зарплата у такого професіонала. 

скільки заробляє рієлтор

У середньому в Україні рієлтор заробляє близько 40 тис. гривень. Це з урахуванням того, що в день він проводитиме хоча б один показ житла. Також йдеться про досвідченого ріелтора. Новачкові доведеться складніше. Він може заробити менше, при цьому більше працювати щодня. 

Звісно, в Україні зарплата рієлтора напряму залежить від країни та міста, де він працює. Виходячи з усіх цих факторів, можна визначити середню зарплату рієлтора.

Скільки отримує ріелтор від угоди: що ріелтор робить і яка зона його відповідальності?

Почнемо з того, що багато хто й не знає, що ріелтор робить. Крім того, що показує квартиру або будинок. 

Обов'язки ріелтора залежать від типу угод, але зазвичай вони включають в себе:

  1. Пошук нерухомості. Ріелтор шукає об'єкти нерухомості відповідно до вимог клієнта. Він також постійно відстежує різні оголошення, телефонує продавцям або орендодавцям. 

  2. Показ нерухомості. На ріелтора лягає організація і проведення показів об'єктів нерухомості потенційним покупцям або орендарям.

  3. Консультації. Вони також допомагають клієнтам розібратися в особливостях ринку нерухомості, законодавства і процесу угод.

  4. Підготовка документів. Ріелтор займається підготовкою та підписанням необхідних документів, як-от договори купівлі-продажу, оренди.

  5. Захист інтересів клієнта в процесі угод, зокрема ведення переговорів і зниження ціни також лягає на ріелтора.

  6. Маркетинг. Розробка і реалізація маркетингових стратегій для продажу або оренди об'єктів нерухомості.

  7. Адміністративна робота. Забезпечення правильного оформлення всіх документів і процесів також входить в обов'язки ріелтора.

  8. Оновлення інформації. Ріелтор відповідає за постійне оновлення інформації про ринок нерухомості та зміни в законодавстві.

Загалом ріелтор займається пошуком, показом і підготовкою для здачі, продажу житла. Він служить посередником між сторонами.

Хто і як може стати рієлтором в Україні?

Для того щоб стати рієлтором в Україні, слід трохи постаратися. Неспроста професіонали своєї справи мають і досить високу зарплату.

скільки заробляє рієлтор початківець

Що потрібно зробити:

  1. Здобуття освіти. Хоча в Україні немає суворих вимог до освіти для роботи у сфері нерухомості, освіта в галузі економіки, фінансів, менеджменту та юриспруденції може бути корисною.

  2. Проходження навчання. Утім, отримати хоч якісь знання не буде зайвим. Наприклад, пройти курси. 

  3. Відповідно до законодавства України, ріелтори повинні отримати ліцензію для своєї діяльності. Для цього зазвичай потрібно пройти спеціальні курси, скласти іспити й отримати ліцензію. Багато ріелторів, утім, цей пункт обходять стороною.

  4. Пошук роботи або відкриття власного агентства. Далі у ріелтора є вибір знайти роботу або створити своє агентство.

  5. Сфера нерухомості постійно змінюється, тому якщо ріелтор хоче багато заробляти, йому просто необхідно навчатися. Такий процес не тільки неминучий, а й має повторюватися досить часто. 

Але навіть попри все навчання, далеко не всі можуть стати рієлторами. 

Ріелтору важливо мати низку особистісних якостей, які допоможуть йому успішно працювати в цій сфері. Наприклад:

  1. Комунікабельність. Рієлтор має бути відкритим і легко знаходити спільну мову з різними людьми — клієнтами, колегами, юристами.

  2. Уміння слухати.

  3. Надійність і чесність. Довіра клієнтів — основа успішної діяльності рієлтора.

  4. Організованість і відповідальність.

  5. Уміння працювати під тиском. Рієлторська діяльність часто пов'язана з несподіваними ситуаціями та стресовими моментами. Висока стресостійкість допоможе рієлтору зберігати спокій і приймати правильні рішення.

  6. Уміння продавати та переконувати. Рієлтор має бути переконливим і вміти продавати.

  7. Гнучкість та адаптивність. Ринок нерухомості постійно змінюється, і рієлтор має бути готовим адаптуватися до нових умов, технологій і вимог клієнтів.

  8. Не зайвим буде і знання ринку нерухомості. Розуміння основних засад ринку нерухомості, законодавства та процесів угод також є важливим для успішної роботи рієлтора. Далі його вже нічого не лякатиме (ні проблеми з грошима за угоду, ні з документами на продаж). 

Звісно, рієлтор-початківець його боїться, але зі здобуттям досвіду такий страх ставатиме меншим. 

Скільки заробляє рієлтор у різних країнах світу? 

У деяких країнах ріелтори отримують комісійні з продажу або оренди об'єктів нерухомості. Такий принцип у багатьох країнах. В інших країнах ріелтори можуть отримувати фіксовану заробітну плату або отримувати фіксовану плату і плюс відсоток від угоди. 

У США, наприклад, ріелтори зазвичай отримують комісійні в розмірі від 2% до 6% від вартості продажу нерухомості. В інших країнах цей відсоток може бути іншим. 

Крім того, деякі ріелтори працюють на себе, а інші можуть працювати від агентства нерухомості, що також впливає на їхній заробіток.