Шмигаль: Росія вкрала з України зерна на $1 млрд

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, росіяни вивезли з тимчасово окупованих регіонів України зерна на суму принаймні 1 млрд доларів. Вони використовували технічні засоби для щоденного викрадання та вивезення до 12 тисяч тонн зерна з захоплених територій. Хоча героїчний опір українців змусив ворога відступати, обсяги вкраденого вражали - мільйони тонн зернових на суму близько 1 млрд доларів.

Незважаючи на ці втрати, Україна залишається важливим учасником глобальної продовольчої безпеки, за словами Шмигаля. Відповідно до прогнозів, цього року очікується урожай в Україні на рівні 79 млн тонн, що на 10% більше, ніж минулого року.

Крім того, Україна реалізує президентську ініціативу Grain from Ukraine, яка передбачає відправлення продовольства до країн Африки. Вже було відправлено 170 тисяч тонн продуктів до Ефіопії, Сомалі та Кенії, а ще 25 тисяч тонн готуються до відправлення до Нігерії.

Нагадаємо, що Вільнюс закликав Європейський Союз використовувати балтійські порти для експорту українського зерна після того, як Росія вийшла з "зернової угоди" і почала знищувати портову структуру України.