Що їсти, щоб попередити появу смертельної хвороби: назвали вісім видів продуктів

Інсульт - це поширене явище у світі, яке стається щосекунди, забираючи життя кожні чотири хвилини. Та не думайте, що це стосується лише літніх людей - так вже давно не є. Зокрема зараз, в умовах війни та постійного стресу. Про це пише лікар-дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у Facebook.

Застарілу уяву про ходячих з інсультами людей, які викидають одну ногу та руку, миру постійною нерухомістю, давно витіснило розуміння того, що інсульт має набагато більш смертельні наслідки. А третина всіх інсультів призводить до фатального результату. Якщо ж людина пощастила вижити, то реабілітація займе тривалий час та значні кошти, пише доктор.

У основі найпоширеніших захворювань серця та судин, таких як ішемічна хвороба серця та інсульт, лежить атеросклероз. Це хронічне захворювання судин, характерне для плівки атеросклерозу.

Якщо судини блокуються, то кров не може нормально циркулювати по організму, порушуючи кровопостачання органів та тканин. І харчування має великий вплив на запобігання інсультам.

У висококалорійному харчуванні, насиченому жирами та цукрами, містяться продукти, які підвищують ризик виникнення інсульту. Також шкідлива звичка зловживати солодощами та борошняними виробами, а також "рідкими солодощами" як лимонади, фруктові соки та нектари. Трансжири, які містяться у маргарині, кондитерських виробах, напівфабрикатах та кремових цукерках, також можуть викликати проблеми зі здоров'ям. Надмірне вживання насичених жирів, які знаходяться у жирних ковбасах та салямі, а також вершковому маслі та жирних молочних продуктах, може також призвести до інсульту. А дефіцит клітковини, обумовлений вживанням очищеного борошна та круп, малою кількістю овочів, фруктів та ягід, також підвищує ризик хвороб.

Щоб запобігти інсульту, слід збагачувати свій раціон білковими продуктами, цільно-зерновими культурами, овочами, фруктами, ягодами та корисними жирами. Також варто обмежувати споживання солодощів та замінювати їх на ягоди та фрукти. Мелені вівсяні, пшеничні та житні висівки, а також морська капуста та запечені овочі - чудові додатки до вашого раціону. Добре також пити достатню кількість води та дотримуватися режиму харчування. Уникайте продуктів з високим вмістом солі, таких як оброблені та копчені м'ясні продукти, а також солоні закуски.