Що потрібно Україні для досягнення частки зеленої енергетики у 27% до 2030 року

Зелена енергетика – майбутнє України
Зелена енергетика – майбутнє України

Для досягнення нового плану з виробництва електроенергії з відновлюваних джерел у 2030 році, який передбачає досягнення 27% показника, необхідно вирішити проблему боргів перед інвесторами у зелену енергетику. Про це повідомив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. Він зазначив, що ця проблема є ключовою для приваблення нових інвестицій в галузь.

«На сьогодні ці борги тільки для зеленої енергетики складають близько 24 мільярди гривень, тобто зрозуміло, що поки борги ці не будуть погашені – ніякої довіри в інвесторів до українського уряду не буде, тому вони не будуть інвестувати», – заявив Омельченко.

За словами Омельченка, для досягнення цільового показника необхідно продовжити лібералізацію ринку електроенергії та погасити борги перед інвесторами.

«Якщо цього не буде зроблено, то це ілюзія розраховувати, що тільки завдяки стратегії чи концепції ми зможемо залучити інвесторів», – підкреслив експерт.

Додавши, що попередня стратегія, яка була прийнята у 2017 році, передбачала збільшення потужностей децентралізованої генерації на 6-7 ГВт, але це не було реалізовано через невірну імплементацію європейського законодавства.

«Ми не мали б таких проблем з енергозабезпеченням, навіть незважаючи на удари ворога… Замість того, щоб поступово імплементувати нормативні акти, які зараз діють в ЄС, і продемонструвати їх ефективність, уряд зайнявся чимось іншим», – повідомив Омельченко.
«Уряд тоді почав займатися другорядними задачами, фантазіями, впровадженням обмежень та адміністративними втручаннями в ринок. Це спричинило появу великих боргів замість інвестицій», – підсумував експерт.

Нагадаємо, що борг ДП «Гарантований покупець» перед інвесторами у станціях з відновлюваної енергетики складає близько 16 млрд гривень, який виник через недоплати компанії «Енергоатом». Крім того, «Укренерго» має ще 28,9 млрд гривень боргу перед інвесторами у відновлюваній енергетиці внаслідок низького тарифу на передачу електроенергії.

Читайте також