Що сіють на розсаду в січні - поради садівникам та городникам

Переваги і недоліки ранньої сівби овочів на розсаду в січні

Перші клопоти у дачників та городників починаються вже у січні. У цей час починають висівати на розсаду деякі культури. Рання сівба має як свої переваги, так і недоліки, пише Gazeta.ua.

Висівання розсади взимку - доволі трудомісткий процес. Адже доводиться, зокрема, облаштовувати додаткове освітлення та підтримувати необхідну температуру. Однак, перевагою є те, що врожай буде раннім.

Овочі, які висівають на розсаду в січні

- Баклажани. Якщо їх посіяти в січні, то вже до травня вдасться отримати розвинені міцні рослини.

- Середньостиглі та пізні сорти перцю. Перед висіванням насіння слід замочити в теплій воді. Сіяти можна в загальні ящики глибиною приблизно 5 см. Коли з'явиться перша пара справжніх листків, тоді рослини слід перемістити в окремі стаканчики.

- Помідори краще посіяти на розсаду в січні. Тоді на момент пересадки в теплицю кущі вже матимуть бутони і квітки.

- Селеру теж можна сіяти в січні. Адже цій рослині для повного циклу вегетації потрібно близько 160 днів.

- Цибуля порей. Її насіння потрібно замочити на півгодини в теплій воді, потім загорнути у вологу тканину на кілька днів. Висівають насіння приблизно на 1 см.

Квіти, які можна висаджувати на розсаду в січні

Окрім овочів, на розсаду у січні висівають також ягоди. Зокрема, полуниця може добре прорости вдома з насіння. Посівний матеріал спочатку потрібно замочити, а потім злегка просушити. Насіння висівають у суміш піску і універсального ґрунту. Шар ґрунту має бути приблизно три сантиметри.

Посіяна на розсаду в січні полуниця дасть урожай в липні-серпні поточного року. Для успішного проростання температура повітря повинна бути близько +25 градусів. Ящик з розсадою краще розташувати максимально близько до батареї.

У січні на розсаду також висівають квіти. Йдеться про ті, у яких термін від посіву до початку цвітіння становить 130-180 днів. Розсадним способом висаджують і однорічні, і багаторічні квіти. Окрім того, насіння коштує значно дешевше.

У січні рекомендують висівати на розсаду такі квіти:

- петунія;

- гвоздика Шабо;

- еустома;

- примула;

- геленіум осінній;

- дельфініум гібридний;

- дзвіночок карпатський;

- меконопсис Шелдона;

- пеларгонія зональна.

Вигонка цибулинних квітів

Окрім того, у січні можна зайнятися вигонкою цибулинних квітів - тюльпанів, нарцисів, гіацинтів, крокусів, деяких видів лілій. Проте, слід врахувати, що в теплому приміщенні цвітіння настає за 5 тижнів. Щоб отримати квітучі рослини наприклад, до 8 березня, висаджувати цибулини потрібно в кінці січня.

Готуючись сіяти розсаду, важливо вибрати для неї ефективну ємність. Вони можуть бути різних форм і розмірів, а для їх виготовлення застосовують різноманітні матеріали.

Горщики та касети можуть бути з целюлози та торфу, кераміки, джуту або пластику.