Що спонукатиме українців повертатися додому після війни: результати опитування

Події війни: нові пріоритети українців
Події війни: нові пріоритети українців

Інститут демографії та дослідження проблем якості життя НАН України заявив, що для повернення українців додому потрібно створити гідні умови праці та вирішити житлові питання. Експерти також наголосили на зовнішніх чинниках, які можуть вплинути на повернення українців, таких як проблеми з працевлаштуванням та соціальною підтримкою. Опитування показало, що після завершення війни до України можуть повернутися від 10% до 50% українців, переважно ті, у кого є майно та родичі.

Також варто очікувати повернення роз'єднаних родин та людей похилого віку. Українські біженці, які повертаються, ймовірно, обирають населені пункти, що віддалені від зони бойових дій та кордону з РФ.

Чоловіки призивного віку, згідно з дослідженням, не поспішають повертатися через мобілізацію та побоювання осудження громадою. Опитування проводилося з 29 грудня 2023 року по 5 березня 2024 року. Сподівалося, що до 2033 року в Україні буде не більше 35 мільйонів громадян. Але для підтримки такої чисельності потрібно залучати близько 300 тисяч мігрантів щороку. Ставиться питання про інтеграцію цих людей в українське суспільство. Крім того, експерти зазначають, що молоді хлопці в Україні найменш чисельні, тому їх відведено до 25 років для служби в армії.

Після великої війни перед Україною постають проблеми демографічної кризи, зміни статево-вікової структури та міграції. Ці проблеми вже існували до війни, але вони стануть ще загострішими.

Читайте також