Що заважає активному будівництву зеленої генерації? Центр Разумкова назвав причину

Зелена генерація зупинена через причину
Зелена генерація зупинена через причину

Держава може прискорити будівництво зеленої генерації шляхом виплати боргів інвесторам. Заборгованість перед інвесторами у відновлювану енергетику досягла 38 млрд грн і швидкість виплати цих боргів впливає на темп будівництва нових зелених потужностей. Про це заявив Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова, наголошуючи, що тільки сонячні та вітрові електростанції можуть будуватися швидко.

“Сьогодні борг перед генерацією ВДЕ з боку державного Гарпоку – 38 млрд грн. Це незважаючи на те, що державні банки мають вільні гроші”, – сказав Омельченко.

Він зазначив, що держава не зробила нічого для погашення боргів, хоча це дало б змогу фінансувати будівництво нових зелених потужностей. За його словами, рівень розрахунків з виробниками та інвесторами в зелену енергетику складає лише 60%.

“Велике питання, чи будуть інвестори продовжувати інвестувати у розвиток зеленої генерації, коли більше третини зароблених коштів вони не отримують”, – додав експерт.

Також Омельченко привів приклад 7,3 млрд грн боргу за попередні роки. Нацкомісія з питань енергетики та комунальних послуг визнала, що Укренерго не отримала ці кошти в тарифі на передачу, щоб зробити виплати за послугу зі збільшення частки ВДЕ.

“НКРЕКП чітко визначила це за результатами аудиту ще навесні. Проходить кілька місяців і ніхто нічого не робить, щоб сплатити борги виробникам зеленої електроенергії”, – підкреслив Омельченко.

Раніше експерти висловлювали думку, що уряд має забезпечити банківські кредити для "Енергоатому" з метою погашення його багатомільярдної заборгованості на енергоринку. Це вирішить проблему кругових боргів і прискорить будівництво нових зелених енергопотужностей.

Читайте також