Сьогодні Кабмін може ухвалити клон скандального закону № 5655 про містобудування

Сьогодні, 13 грудня, Кабінет міністрів збереться для розгляду проєкту постанови про містобудівну реформу, який дублює зламаний закон № 5655 і проти якого заперечує Єврокомісія. Про це повідомляє видання "Дзеркало тижня".

У постанові зазначається про згоду уряду з пропозицією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, яке очолює віцепрем'єр-міністр Олександр Кубраков. Цілями проекту є реалізація експериментальних проєктів у сфері містобудівництва.

Єврокомісія зафіксувала у своєму звіті про умови вступу України до ЄС, що президент Володимир Зеленський не може підписати закон № 5655. Уряд планує обійти рекомендації європейських посередників.

Документ має 232 сторінки і, як повідомляють журналісти, є копією скандального закону № 5655 про містобудівництво. Проект постанови буде внесено прем'єр-міністром Денисом Шмигалем шляхом голосування.

Проєкт постанови охоплює кілька аспектів експериментального проєкту:

  • надання містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок;
  • розроблення, погодження та експертиза проєктної документації на будівництво;
  • набуття права на виконання будівельних робіт та їх прийняття в експлуатацію;
  • державний архітектурно-будівельний контроль.

Розробники проєкту вбачають в експериментальних проєктах спрощення, доступність, прозорість та зниження корупційних ризиків у сфері будівництва. Також розраховується на побудову ефективної системи контролю та нагляду за будівництвом.

Проєктом постанови також встановлюється дворічний термін реалізації експериментальних проєктів, які будуть координуватися Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури.

Учасниками експериментальних проєктів можуть бути фізичні та юридичні особи, які діють на території України, незалежно від форми власності. Фінансування експериментального проєкту здійснюється за рахунок бюджетних коштів та інших дозволених джерел.

Раніше повідомлялося, що Національне агентство з питань запобігання корупції не змогло виключити всі корупційні ризики у законопроєкту № 5655. Керівник агентства Олександр Новіков зазначив, що під час робочої наради показали один текст, а у прийнятому законі був інший. Новіков назвав ризики такого закону: "Очевидно, що буде самовільне будівництво. Вноситься припис, а потім особа може просто не встигнути на день внести інформацію про подачу позову, або не встигнути подати позов. Таким чином, навіть незаконне будівництво зможе продовжуватись".

13 грудня Верховна Рада ухвалила закон № 5556, який фактично легалізує самовільне будівництво. Очільники українських міст та селищ виступили проти законопроєкту № 5655.

Читайте також:

  • Корупційний карантин, бездомні депутати і підроблений закон. Інтерв'ю з главою НАЗК
  • 50 відтінків містобудівної реформи. Хто підштовхує Зеленського діяти наосліп?