Сьогодні в Україні відзначається День Героїв Небесної Сотні

День Героїв Небесної Сотні: вшанування подвигу та пам'ять про загиблих

Кожен рік 20 лютого в Україні відзначається День Героїв Небесної Сотні, згідно з указом президента від 11 лютого 2015 року. Цей день є святом, присвяченим учасникам Революції гідності та Героям Небесної Сотні.

20 лютого 2014 року в центрі Києва загинула найбільша кількість людей - 48 осіб. Їх та інших 54 загиблих та поранених протестувальників під час мирних протестів у зиму 2013-2014 років та активістів Майдану, які загинули навесні 2014 року, назвали Героями Небесної Сотні.

Події цього дня є вирішальним моментом Революції Гідності. 21 лютого 2014 року уряд України офіційно визнав загиблих протестувальників Майдану. У цей же день на Майдані відбулося прощання з Героями, під час якого звучала жалобна пісня "Плине кача...", вона стала народним реквіємом.

День Героїв Небесної Сотні встановлений з метою вшанування пам'яті громадян, які загинули під час Революції Гідності. Вони виступали за демократію, права та свободи людини, а також українське європейське майбутнє, що змінило хід історії країни.

Серед Героїв Небесної Сотні є люди різних національностей, віросповідань, освіти та віку. Вони включають громадян України, Білорусі та Грузії. Наймолодшому з них було 17 років, а найстаршому - 82.

З 107 Героїв Небесної Сотні троє іноземців були нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні: один громадянин Білорусі та двоє громадян Грузії. 104 українських Героя стали Героями України за посмертним рішенням президента Петра Порошенка.

День Героїв Небесної Сотні покликаний відзначити громадянську відвагу, самовідданість та силу духу, завдяки яким змінено хід історії України. Це також час вшанувати загиблих за ідеали демократії, права та свободи людини, а також майбутнє країни, спрямоване на Європу.

Смерть Героїв Небесної Сотні змінила свідомість українців, нагадуючи про важливість таких цінностей, як право на самовизначення, гідність, свобода, суверенітет держави, демократія та європейський вибір.

Читайте також: 

  • Що ми маємо пам'ятати про Героїв Небесної Сотні
  • Річниця розстрілів на Майдані. Як починався кривавий фейк Путіна