Спецслужби Канади звинуватили Китай у втручанні у вибори

Спецслужби Канади звинуватили Китай у втручанні у вибори

Канадська служба розвідки та безпеки (CSIS) виявила, що Китайська Народна Республіка (КНР) втручалася у вибори в Канаді у 2019 та 2021 роках.

За повідомленням Reuters, після тиску з боку опозиційних законодавців, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заснував комісію для дослідження зовнішнього втручання у вибори, і тепер відомі перші результати роботи служби розвідки.

"Ми знаємо, що КНР таємно та обманним шляхом втрутилася у вибори як у 2019, так і у 2021 році", - зазначено в повідомленні.

Повідомляється, що у цих двох випадках діяльність Китаю була прагматичною і спрямована переважно на підтримку тих, хто вважався "прокитайським" або "нейтральним" щодо питань, що стосуються інтересів китайського уряду.

"Державні суб'єкти можуть успішно здійснювати зовнішнє втручання в Канаду, оскільки це мало політичних або юридичних наслідків. Тому зовнішні втручання характеризується низьким ризиком і високими вигодами", - стверджується в оцінці CSIS.

Згідно з офіційним переписом населення за 2021 рік, в Канаді проживає близько 1,7 мільйона осіб китайського походження, що становить трохи менше 5% від загальної чисельності населення.

Джерело: Еспресо

Читайте також: