Співаку та композитору Івану Поповичу – 75

Сьогодні, 22 квітня, співак та композитор Іван Попович святкує свій 75-й день народження. Протягом свого життя Іван Попович здобув статус легендарного співака, його називають "закарпатським соловейком". Разом із Василем Зінкевичем та Назарієм Яремчуком він вважається одним із засновників "класичної" української естради.

Юність та початок кар'єри

Співак народився на Закарпатті. Після закінчення середньої школи Іван Попович вступив до Хустського культурно-просвітницького училища, де вивчив професію хорового диригента. Потім він протягом двох років навчався в Дрогобицькому педагогічному інституті. У 1970 році юнак переїхав до Львова, де вступив до консерваторії. З 1970 по 1974 рік він навчався на диригента у Львівській консерваторії.

У 1973 році артисту вдалося привернути увагу всього світу, він став лауреатом Всесвітнього фестивалю молоді та студентів у Берліні. Під час навчання у консерваторії в Львові він почав співати у гурті "Арніка". У 1976 році в Львові разом з Віктором Морозовим він заснував вокально-інструментальний гурт "Ватра", у якому згодом працювали Ігор та Оксана Білозори. З 1982 по 1987 рік він був солістом Київського мюзикл-холу.

Народне визнання

У 1987 році Іван Попович став солістом Театру естради. Саме на цей період припадає пік його популярності завдяки таким найвідомішим пісням: "Василина", "Розлук не буде", "Карпатське весілля". До найкращих пісень Івана Поповича також відносяться твори: "Золото Карпат", "Закарпаття моє", "Гуцулка", "Отаман Карпат", "Марічка-чічка", "Коло річки", "Файна".

У 1999 році йому було присвоєно орден "За заслуги ІІІ ступеня" за особистий внесок у розвиток української культури. У 2000-х роках Іван Попович працював на посаді професора в коледжі мистецтв при Університеті культури Михайла Поплавського, а пізніше керував Театрально-видовищною агенцією Міністерства культури.

У 2013 році він разом з Михайлом Хомою (якого більше відомого як Дзідзьо) записав ремікси пісень "Василина" і "Розлук не буде".

У інтерв'ю газеті "Бульвар Гордона" Іван Попович розповів про свої проблеми, які виникали у нього з радянськими чиновниками через українську мову його пісень. Чиновники настійливо вимагали, щоб він виконував пісні російською мовою, тому йому все частіше доводилося захищати свою позицію.

Протягом своєї творчості український народний співак давав концерти в Канаді, США, Італії, Греції, Бразилії і навіть в Індії.

До речі, в рамках ініціативи "Шануймо своїх" "Главком" провів інтерв'ю з Іваном Поповичем про пенсію народного артиста, конфлікт із Дзідзьо та розбиту хату під Києвом.