Спочатку мороз вражає руки, ноги, ніс та вуха: коли настає смерть від холоду

Зимовий холод ставить організм перед викликом. Коли температура падає, організм намагається підвищити метаболізм, щоб зігріти тіло. Але від холоду кровоносні судини звужуються і починається недостатнє кровообігання, що робить клітини різних органів крихкими та завдає болю.

Холод починає впливати на екстремальні частини тіла, такі як руки, ноги, ніс і вуха, а потім впливає на серце, легені і мозок, обмежуючи їхню роботу. Якщо температура тіла впадає на два градуси, відбувається переохолодження, після чого організм починає ще активніше працювати, щоб врятувати себе.

Коли температура опускається до 32 градусів, тремтіння зупиняється, що свідчить про відсутність енергії в організмі. При таких умовах мозок і нервові закінчення більше не передають сигнали, що призводить до оніміння в руках і ногах. Коли температура впадає нижче 29,5 градуса, головний мозок перестає працювати, а серцебиття зменшується до 1-2 ударів на хвилину.

Холод може бути дуже підступним, а переохолодження - один із найбільших ризиків (разом із переломами кінцівок), які несе із собою зима. Переохолодження може бути локальним (обмороження) або загальним (замерзання).

Локальне обмороження проходить кілька стадій. Перша стадія - відчуття оніміння і поколювання, а також зміна кольору шкіри після зігрівання. Це ушкодження зазвичай повністю відновлюється протягом декількох днів без наслідків. Друга стадія - поява пухирців з рідиною всередині.