Справа Гринкевича направлена до суду

Засідання суду з Гринкевичем справа
Засідання суду з Гринкевичем справа

Львівського бізнесмена Ігора Гринкевича, який спробував дати хабар одному з керівників Головного слідчого управління ДБР, приведуть до суду. Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Зазначається, що направлено до суду обвинувальний акт щодо бізнесмена зі Львова, який запропонував 500 тисяч доларів США одному з керівників Головного слідчого управління ДБР.

Гроші мали бути віддані за допомогу у поверненні конфіскованого майна й закриття кримінального провадження щодо компаній, які належали до контролю бізнесмена та які є одними з найбільших постачальників Міністерства оборони.

Слідчі ДБР завершили попереднє розслідування в травні 2024 року. Після цього сторона захисту мала можливість ознайомитися з матеріалами розслідування.

Розслідування показало, що після того, як бізнесмен дізнався про порушення з боку Бюро у 2023 році щодо закупівель одягу та білизни для ЗСУ, він вирішив піти на все, щоб уникнути кримінальної відповідальності.

Коли було запропоновано хабар, посадовець ДБР одразу повідомив про це своє керівництво.

Бізнесмен домовився про зустріч у ресторані, де передав сумку з грошима, і був затриманий працівниками Бюро.

Фігурант справи обвинувачується за статтею 369 Кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі)

Відповідно до цієї статті передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років з можливим конфіскацією майна.

Нагадаємо, що ДБР розслідує злочинну справу стосовно незаконного заволодіння державними коштами під час постачання Міністерству оборони України речовини неналежної якості в рамках укладених договорів з підприємствами, контроль над якими перебував у бізнесмена, що призвело до значної шкоди державі.

Процес розслідування цієї справи ще триває.

Міністр юстиції України Денис Малюська заявив про "справу Гринкевичів", відзначивши, що така діяльність правоохоронних органів, навіть без зрозуміння, що саме зробив Гринкевич, призводить до відтягування бізнесу від співпраці з державою. Це може призвести до подорожчання наступних державних закупівель, які будуть оплачуватися платниками податків. Про це він заявив у інтерв'ю в марафоні "єдиних новин".

Читайте також