США, Франція, Італія, Фінляндія, Туреччина: головні заяви світових лідерів за підсумками першого дня Саміту миру

США, Франція, Італія, Фінляндія, Туреччина: головні заяви світових лідерів за підсумками першого дня Саміту миру

Перший день Всесвітнього саміту миру пройшов. Світові лідери підтримали Україну і засудили "мирні" пропозиції Володимира Путіна. У заході взяли участь представники 100 країн та організацій.

Цю інформацію повідомляє ТСН.

США

Віце-президент США Камала Харріс заявила, що США підтримуватимуть Україну і закликала не слухати пропозиції Путіна, адже вони означають капітуляцію.

"Ми підтримуємо міжнародні правила і норми, захищаємо демократичні цінності, ставимося до диктаторів і підтримуємо наших союзників і партнерів. Це робить Америку сильною і забезпечує безпеку американцям і глобальну безпеку. Ми підтримуємо Україну не з милості, а тому, що це відповідає нашим стратегічним принципам", - зазначила Харріс.

Франція

Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що передумовою для миру в Україні є допомога у відбитті російської агресії.

"Ми всі прагнемо до сталого миру. Але українська капітуляція не може бути основою для миру. Тому допомога Україні у відбитті агресії є передумовою для досягнення миру", - сказав він.

Італія

Прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні вважає, що пропозиція Путіна має пропагандистський характер.

"Я не думаю, що пропозиція президента Путіна є ефективною. Якщо вона означає, що Україна має визнати вторгнення і відмовитися від окупованих територій, це несправедливо", - заявила Мелоні.

Кенія

Президент Кенії Вільям Руто заявив, що агресія Росії є порушенням міжнародного права і невиправданою.

Він також зазначив, що Саміт світу повинен бути місцем для друзів і ворогів. Він закликав до миру і наголосив, що Росія також має бути за столом.

Туреччина

Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан вважає, що пропозиції Путіна можуть бути початком для досягнення миру. Він також зазначив, що форум міг би бути більш результативним з участю РФ.

Фінляндія

Президент Фінляндії Олександр Стубб закликав Китай до впливу на Путіна і припинення війни в Україні. Він також відкинув "мирну" ініціативу російського диктатора.

Зауважимо, що за даними аналітиків, заява Путіна про "мирні" переговори відвернула увагу від Саміту світу.

Читайте також: