США і Європа намагаються відмовити Ізраїль нанести удар по Ірану ‒ FT

Держсекретар США Ентоні Блінкен і прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак повідомили, що Захід готує санкції проти Ірану, щоб уникнути розгортання повномасштабної війни на Близькому Сході, повідомляє The Financial Times.

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі наголосив, що президент США Джо Байден не прагне війни з Іраном і не хоче загострювати конфлікт у регіоні.

Це заяви були зроблені після того, як начальник штабу Армії оборони Ізраїлю Герці Галеві повідомив про готовність країни дати відповідь на атаку Ірану, внаслідок якої було випущено більше 300 ракет і безпілотників.

Галеві також зазначив, що Ізраїль буде рішуче діяти проти Ірану, але співпрацюватиме зі Сполученими Штатами і стратегічними партнерами у регіоні.

Під час коментарів у Білому домі президент Джо Байден відзначив роль союзників Ізраїлю в захисті від іранського нападу і заявив про зобов'язання США як по відношенню до безпеки Ізраїлю, так і до зупинки поширення конфлікту.

Також зазначено, що Великобританія, Франція і Йорданія надали Ізраїлю допомогу у знищенні більшості цілей.

Ізраїль в даний час розглядає проти Ірану різноманітні військові та дипломатичні кроки і залишається з правом на відповідь, повідомив не названий ізраїльський чиновник.

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амірабдоллахян заявив, що Іран не бажає ескалації конфлікту в регіоні, проте попередив про термінову і потужну відповідь у разі подальшого провокаційного поведінки Ізраїлю.

Президент Франції Еммануель Макрон закликав міжнародне співтовариство зробити все можливе для запобігання загостренням і спробувати переконати Ізраїль уникати ескалації конфлікту і натомість ізолювати Іран.

Водночас США і Великобританія заявили, що не братимуть участі в жодних операціях у відповідь. Арабські країни, які межують з Ізраїлем, бояться, що конфлікт перейде на їхні кордони.

Джерело: ZN.UA