США погрожують переглянути політику щодо Ізраїлю через ситуацію в Газі

Політика США щодо Ізраїлю під загрозою
Політика США щодо Ізраїлю під загрозою

США висунули Ізраїлю ультиматум щодо покращення гуманітарної ситуації в секторі Газа

Сполучені Штати Америки поставили перед Ізраїлем умови стосовно поліпшення гуманітарної ситуації в секторі Газа. Вони попередили, що у разі невиконання вимог можуть обмежити військову допомогу. Це найсуворіше попередження з боку США з моменту початку війни між Ізраїлем та ХАМАСом рік тому.

За інформацією Reuters, державний секретар Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін написали листа ізраїльським офіційним особам, вимагаючи конкретних кроків для вирішення ситуації в палестинському анклаві.

"Ми особливо стурбовані тим, що останні дії ізраїльського уряду ... сприяють прискореному погіршенню умов у Газі", - підкреслюється у листі.

США вимагають від Ізраїлю протягом 30 днів: забезпечити в'їзд мінімум 350 вантажівок з гуманітарною допомогою до Гази щодня; встановити паузи у воєнних діях для доставки допомоги; скасувати накази про евакуацію палестинських мирних жителів, коли це не є необхідним.

У разі невиконання вимог США можуть переглянути свою політику стосовно Ізраїлю, посилаючись на закон, який забороняє надавати військову допомогу країнам, що заважають доставці американської гуманітарної допомоги.

Адміністрація США висловлює занепокоєння щодо обмежень на комерційний імпорт, заборони переміщення гуманітарних вантажів між північною та південною Газою та "важких та несправедливих" обмежень на ввезення товарів до Гази.

Речник Білого дому наголошує, що лист "не є загрозою", але підкреслює необхідність термінового збільшення гуманітарної допомоги Газі.

Ізраїль заявляє, що відноситься до цього питання серйозно й має намір обговорити занепокоєння, висловлені у листі, зі своїми американськими колегами.

Читайте також