США припинили діяльність хакерської мережі, контрольованої ГРУ

Міністерство юстиції США повідомило, що ФБР здійснило успішну операцію проти хакерської мережі, яку контролювали російські розвідувальні служби. За словами генерального прокурора США Мерріка Гарленда, Міністерство юстиції активно протидіє кібератакам з боку російського уряду проти США і їх союзників, зокрема України.

Міністерство юстиції прискорює зусилля, щоб перешкодити кіберкампаніям російського уряду проти США і наших союзників, включаючи Україну.

ФБР, отримавши ухвалу суду, зупинило діяльність "глобальної платформи кібершпигунства", пов’язаної з російським Головним розвідувальним управлінням (ГРУ).

За словами помічника міністра юстиції США Меттью Олсена, ця операція є третім випадком, коли Міністерство юстиції припинило доступ російським спецслужбам до інструментів, які вони використовували для підтримки агресії Росії проти України.

Це третій випадок після невиправданого вторгнення Росії в Україну, коли Мінюст позбавив російські спецслужби ключового інструменту, який вони використовували для сприяння агресії Кремля.

Згідно з повідомленням, хакери проникали в комп'ютери по всьому світу за допомогою програмного забезпечення під назвою Moobot, використовуючи маршрутизатори приватних комп'ютерів і комп'ютерів малих бізнесів. Потім вони перепрофілювали ці комп'ютери, щоб використовувати їх для подальших атак.

Потім хакери ГРУ використовували зловмисне програмне забезпечення Moobot для встановлення своїх сценаріїв і файлів, що перетворило його на глобальну платформу кібершпигунства.

Хакери часто використовували ботнети для приховування своєї діяльності і розширення масштабу своїх операцій.

Директор ФБР Крістофер Рей заявив, що така кіберзлочинність є неприйнятною. Він наголосив, що ФБР не дозволить жодній з російських служб негативно впливати на американський народ і їх союзників.

ФБР використало свої технічні можливості, щоб зупинити доступ Росії до сотень роутерів, які належать окремим особам, а також до малих і домашніх офісів.

Джерело: Голос Америки